Кога триаците не могат да бъдат заменени с релета и обратното?

триаци

Триаците са твърдотелни устройства, а релета са електромеханични устройства. Триаците могат да превключват както AC, така и DC, но те няма да спрат текущия поток на електричество, освен ако токът между МТ1 и МТ2 не падне под прага или ако не изключите принудително устройството.

Релета са доста прости устройства за употреба – зареждате бобината и контактите се включват. Ако спрете да захранвате бобината, тогава контактите ще се отворят. Един обикновен транзистор може направи това, но вие ще искате някакво ударопоглъщане (диод с обратно преднапрежение през бобината на реле при минимум), за да се предотврати вашия транзистор да се повреди фатално поради индуктивен откат. Вашият управляващ сигнал и вашият контролиран сигнал са напълно изолирани един от друг.

Релейните контакти не са неуязвими – ако творите контактите под натоварване, мож да ги накарате да „замръзнат“ (което означава, че няма да се отворят). Също така, ако се използва реле, класирано за мощност и се опитате да прехвърлите малки сигнали, контактите може в крайна сметка да се замърсят и вие няма да получите добра връзка между контактите.

Триаците (и техният еднопосочен еквивалент – SCRs), които са в твърдо състояние, в повечето случаи са тихи. Освен ако не използвате импулсен трансформатор или оптрон, вашата управляваща схема ще бъде на потенциала на вашата контролирана верига (обикновено на празен ход за вашите 120 / 220V вериги). Mогат да бъдат използвани триаци за фазов контрол на натоварването, което означава, че не може да затъмните светлините или (приблизително) да контролирате скоростта на AC мотор. Това е почти невъзможно с релета.

Можете също така да приложите ена хитрина, като позволите само „х“ ели цикли, за да се извърши по-малко „шумен“ фазов контрол. SCRs също са добри за дъмпинг на цялата енергия в кондензатор в натоварването (флаш или Railgun тип приложния). Някои захранвания използват SCRs като средство за разделяне на устройства; те включват и съкращават доставката (издухвайки бушона по време на процеса), опазван на натоварването от пренапрежение.

Триаците наистина не харесват рязкото напрежение, нито път скоковете в електричеството, когато са изключени. Това може да отведе до тяхното случайно включване или да повреди устройствата. Един обикновен емпферен пръстен ще помогне за контрола над тези състояния на грешки.

Триаците също така не изолират напълно натоварването от източника. Ако измерите напрежението на товара с изключен триак, ще измерите пълното напрежение. Триакът е изключен, но това не означава отворен, а означава високо съпротивление. Това може а доведе до проблеми с някои приложения.

Ако превключвате AC сигнал, тиристорите не изискват много усилия. Те ще се самоизключат около следващото пресичане на нулата. Ако управлявате DC, има повече неща, за които трябва да помислите. DC е проблематично и за релетата, защото почти винаги ще отваряте контактите на релето под натоварване, така че трябва да оразмерите релето си за тази цел.

Накратко: Да, триаци могат да заменят релета в почти всяко приложение. Ако не искате да се занимавате с демпферен пръстени и изолация, винаги можете да си купите полупроводникови релета. Това са триаци, които с подходящата управляваща верига, можете да накарате да работят почти по същия начин като релета.