За уникалните мебели по поръчка и техните цени

мебели по поръчка цениМного хора са подвластни на мнението, че професионално изработените мебели по поръчка са с високи цени. Голяма част от собствениците на жилища се отказват от възможността да им бъде изработено обзавеждане по индивидуален проект, смятайки, че тази опция не е по джоба им. В следващите редове ще разгледаме въпроса за финансовата стойност на поръчковата мебел и какво реално влиза в цената на готовия продукт?

Технология на проектирането

Работата по създаването на мебели по поръчка започва с проекта. Неговото изготвяне от квалифициран специалист е включено в крайната цена на готовия продукт. Ако смятате, че готовите мебелни изделия са с по-ниски цени, то не забравяйте, че при тяхното проектиране, никой не се е съобразил с вашите предпочитания и архитектурните особености на вашия дом.

При изготвяне на проекта се вземат под внимание особеностите на помещението и най-вече неговите размери. Първата стъпка включва изработката на технически чертеж или скица. Това може да се направи на ръка или с помощта на специална компютърна програма. На хартия се нанасят детайлно размерите и основните параметри на всеки отделен елемент.

За точното определяне на размерите следва да се уточнят няколко важни детайла:

  • Дебелина на ръбовете – при изработването на някои детайли, гърбът им може да се изработи с материали, които ще увеличат дебелината на ръбовете с 2 до 5мм;
  • Дебелина на материала – още на етап проект следва ясно да се определи от какъв материал ще бъдат изработени мебелите – от стандартни ПДЧ/ МДФ плоскости, масив или от съвременни материали, имитиращи камък, метал и т.н. Някои суровини имат стандартна дебелина, докато други нямат ограничения в дебелината;
  • Дълбочина на рафтовете – размерът на рафтовете трябва да е с 20-30мм по-малък от кухината на корпусната мебел. Този начин на изчисление гарантира плътно затваряне на вратите.

На хартиения носител (скица/чертеж) се нанасят и вътрешните размери на изделието, както и разположението на отделните детайли. Проектът се изработва изцяло според устройството на помещението, така че готовите мебели по поръчка да се впишат идеално в съответното пространство.

Кое би могло да оскъпи поръчковата мебел?

По-високите цени на повечето мебели по поръчка се дължат не само на индивидуалния подход при създаване на проекта, но и на използваните материали и методи на производство. Не бива да пренебрегваме и човешкия ресурс, защото в целия цикъл участват доказани професионалисти, които работят изцяло за клиента.

В цената се начислява времето за техническата подготовка на проекта и софтуерните продукти, използвано за неговото нагледно представяне. Проектите все по-често се презентират в 3D вариант, защото така са най-разбираеми за хората без техническо образование. Чрез триизмерното представяне на макета на готовия продукт, клиентът може най-точно да определи дали той отговаря на неговите изисквания.

Някои мебели по поръчка са с доста по-високи цени, защото за производството им са използвани най-висок клас материали. Не можем да сравняваме цената на изделия от ПДЧ и такива от естествено дърво. Обковът също е елемент, който оказва влияние върху стойността на крайния продукт.

Качествените панти, механизми и сглобки са доста по-скъпи от обикновените детайли. Те обаче подобряват в пъти функционалността, визията и експлоатационния живот на мебелните изделия. С тях също се повишава удобството при използване на мебелите, а комфортът е нещото, заради което съвременния човек е готов да плати по-висока цена.