Кои са перфектните магазини за мебели?

магазини за мебелиВ настоящия материал нямаме намерение да сочим с пръст (макар и с положителна оценка) определени магазини за мебели. Вместо това ще се фокусираме върху търговския модел, който те следват. Моделът, който ги прави успешни. А успешният мебелен магазин не просто извършва продажби – той обзавежда жилища и офиси, създава уют и комфорт и стопля душите на техните обитатели.

Добри практики при продажбата на мебелни изделия

Магазините, на които ще обърнем внимание в следващите редове, следват добрите търговски практики. Това са писани и неписани правила за коректно отношение към клиента, както и рецепти как да накараш потребителя да купува от теб.

Ако наскоро сте купували обзавеждане за дома или офиса, може би вече сте създали впечатление за добрите и лошите практики на някои магазини. Ние ще ви посочим само добрите и те са:

Богат избор и изгодни цени

Изгодни цени – това е първото, което прави впечатление на клиентите. Цената е начална точка, от която зависи дали потребителят ще направи реална покупка. Ако зад ниската цена стои продукт с лошо качество или остарял дизайн, вероятността да се извърши покупка клони към нула. Фактът, че потребителите искат да купят евтино съвсем не означава, че са готови да поръчат мебел, която е очевидно, че бързо ще се разпадне.

Богат продуктов каталог – вторият белег на добрите мебелни магазини. Колкото повече неща се предлагат на дадено място, толкова по-лесно е да се задържат купувачите и да се реализират повече продажби. Богатият асортимент от обзавеждане за дома ви спестява нуждата да купувате кухненски ъгъл от едно място и абсорбатор от друго.

Добро представяне на родната мебелна продукция

Продукцията на добре познати марки е бонус за купувача. Така той има възможност да направи точна преценка за качеството спрямо цената на продукта. На един скромен пазар, какъвто е българският, оперират едва десетки мебелни производители. За времето на тяхната дейност потребителите са успели да се запознаят с производствената им дейност. Знае се кой предлага качествени мебели и кой евтини.

Избор на отделните детайли. Вероятно ще възразите, че всички магазини за мебели дават право на клиентите да изберат цветовете на мебелите, десена на дамаските, посоката на холовите и кухненски ъгли и т.н. Това е така, но не всички търговци го правят с желаната коректност и лекота.

Коректност и висок професионализъм

Не са единични случаите на объркани поръчки. Понякога клиентът поръчва скрин в цветова комбинация Дъб – Сонома, а получава мебел в цвят Венге. Подобни грешки не са изключени никъде, но разликата е в бързата корекция на грешката. Ако на купувача се налага да чака цял месец, за да получи желаното изделие, той никога няма да пазарува отново от същия магазин. Възможно е дори да откаже поръчката.

Безплатни и платени „екстри”

Добрите търговци на мебелна продукция осигуряват транспорт, често за своя сметка в рамките на града, в който оперират. Безплатната доставка е начин да се поглези клиента, и едва ли е нужно да казваме, че тази практика не остава незабелязана. Когато поръчаната мебел се транспортира с автомобил на фирмата търговец или производител, рискът от повреждане на стоката се понижава драстично. Така се намаляват случаите на рекламации.

Перфектните магазини за мебели осигуряват опция за сглобяване и монтаж. Тези дейности са платени, но въпросът тук не е в цената. По-важното е, че на купувача се спестява времето, в което мебелите ще стоят опаковани, без жилището да може да се използва пълноценно. Всеки новодомец ще избере магазина, който доставя и сглобява новото обзавеждане, превръщайки празния апартамент в стилно обзаведен дом.