МДФ за изработка на корпусна мебел по поръчка

МДФ за изработка на корпусна мебел по поръчкаДо средата на миналия век практически всички мебели за жилища и учреждения се изработваха от масив или фазер, тъй като алтернативните материали все още не се бяха появили. Някъде към 70-те се появиха ПДЧ плоскостите, от които се изработваха гардероби, кухненски шкафове и други подобни изделия. Материалът беше покриван с фурнир или лак, а мебелите бяха тежки и тромави.

През 90-те години на 20-ти век на родния пазар се появи MDF – материал с удивителни характеристики, чиято популярност не спира да расте. Мебели по поръчка от МДФ могат да се видят във все повече жилища, офиси, кабинети и др. Купувачите предпочитат материала заради по-ниската му цена спрямо естественото дърво, а производителите – заради отличната му податливост на обработка.

Предимства на мебелните фасади и детайли от MDF

Уникалните технически характеристики на този материал го направиха изключително популярен сред производителите и купувачите на корпусна мебел. Гардероби от МДФ, кухни, антрета, спални и шкафове – можете да ги видите във всяко съвременно жилище и дори в тези с по-старо обзавеждане.

Предимствата на корпусните мебели от MDF са твърде много, за да бъдат пренебрегнати от фирмите, опериращи на мебелния пазар. Сред тях можем да посочим:

  • Качествените мебели по поръчка, направени от МДФ, имат много по-дълъг експлоатационен живот от тези, изработени от ПДЧ. Материалът е много по-устойчив на влага в сравнение с мебелите от дърво и пресовани дървесни частици;
  • Простота при обработка. Този материал е истинско откритие за дизайнерите, тъй като с негово участие може да се създаде уникален интериор. Заоблени и огънати фасади, резбовани детайли, конструкции във всякакви форми – всичко това стана достъпно за редовия купувач с появата на МДФ;
  • Благодарение на високата устойчивост на влага, материалът може да се използва за производство на мебели по индивидуален проект за помещения с агресивна среда, включително кухни и бани;
  • Екологичната чистота на мебелите позволява да се използват за обзавеждане на спални и детски стаи и дори на болнични заведения.

Добрите мебелни фирми, предлагащи мебели от MDF по поръчка, се броят на пръсти. Една от компаниите, на които смело можете да се доверите е Erastil.Com. Фирмата комбинира материала с други суровини като дърво, стъкло, фурнир, ЛПДЧ и др. С всеки клиент работи дизайнер, който се съобразява с личните му предпочитания и бюджет при изготвяне на проекта. Създава се и 3D модел, който дава ясна представа за визията и пропорциите на мебелите.

История на материала

През 1927 година американецът, собственик на предприятие за дървообработка Уилям Мейсън, се опитал да намери практическо приложение на огромното количество дървесни отпадъци – стружки и трици, изпълващи двора на неговия промишлен комбинат. Целта му е била да създаде материал, подобен на фазера, който да се използва, вместо да се извозва към депото за отпадъци.

Веднъж Мейсън заложил цялата суровина в парната преса, включил я и я забравил, след което се отправил към дома си за обяд. Когато се върнал, открил удивителен материал с еднородна структура, който бил необичайно плътен. Масовото производство на MDF (Medium Density Fiberboard) започва чак през 1965 г. Днес нито една мебелна компания не може да създаде своята продукция без участието на този красив и здрав материал.