Видове самозалепващи тапети

Видове самозалепващи тапети

Тапетите като средство за декорация на стените не са новост, но има една изцяло нова група покрития, за която ще поговорим в настоящия материал. Това са самозалепващите тапети, предлагащи по-лесен и бърз метод за обновяване на интериора. Под това наименование съществуват широка гама продукти, различаващи се по материал, текстура и приложение. Някои модели са подходящи за кухня и баня, а други за хол, спалня и детска стая.

Видове според материала

Характерно за всички видове тапети е адхезивната основа – най-долният слой на филма е покрит със силно лепило, с помощта на което тапетът залепва плътно и здраво върху стената. Разликата се състои в лицевия (декоративен) слой на покритието, който може да бъде от различни материали, например:

Винил: Винилът стои в основата на здрави и миещи се самозалепващи тапети, подходящи за облицовка на стените в бани и кухни, както и за освежаване на стари мебели. Тези продукти са с достъпна цена и се предлагат в много онлайн магазини, включително в магазин decorat.bg. Производствените особености на този модел не осигуряват преминаване на въздух, така че трябва да се погрижите за вентилацията в помещения с висока влажност.

Хартия: Хартията е екологично чист и евтин материал, но, за съжаление, няма високи технически характеристики. Покритието избледнява от слънцето, не е устойчиво на влага и има ниска устойчивост на износване. Хартиените тапети са добро решение за спалня и детска стая, тъй като там замърсяването на въздуха е по-малко.

Корк: Корковото самозалепващо се покритие има абсолютно естествен състав и е направено директно от корковото дърво, което означава, че е безопасно за всички обитатели на дома. Материалът е хипоалергенен и е добра шумо и топлоизолация. За да декорирате кухнята, трябва да изберете корков тапет, покрит с восък, който предпазва от абсорбиране на миризми, увеличава експлоатационния живот и опростява процеса на почистване.

Текстил: Текстилните тапети имат в основата си плътна тъкан. Най-горният им слой е матов и приятен на допир. Този материал има висока якост и скрива незначителни дефекти на стените.

Текстура

Като текстура, самозалепващите тапети биват гланцови и матови. Матовите са предпочитани за помещения с ниска влажност. Повърхността им има кадифена текстура, върху която не се забелязват петна и капки вода. Стените, покрити с матов тапет, не отразяват светлина и отблясъци, а вътрешността им е много мека.Матовото самозалепващо покритие е подходящо за модерен и класически интериор.

Гланцовият самозалепващ се тапет ще ви помогне да накарате помещенията да изглеждат по-светли и просторни поради отразяващите свойства на филма. Това покритие е подходящо за декориране на стаи с лошо осветление. Покритието изисква внимателна поддръжка, тъй като върху лъскавата повърхност ще се виждат натрупан прах и капки вода.

Самозалепващи се тапети с триизмерен холографски ефект ще изглеждат добре в стилен и модерен интериор. Бляскавият филм служи най-добре за частична декорация на отделни елементи на обзавеждането или само на една стена. Има и огледални модели, които стоят много ефектно в стаи в модерен стил.

За кухнята самозалепващите тапети са удобство по отношение на поддръжката. Ако PVC филмът е избран като декоративен материал, той може да се почисти с влажна кърпа, без следи от петна и други замърсители. Тапетите със самозалепваща основа могат да станат част от декора, оформяйки само част от стена или кухненския гръб.