Видове спални легла, между които да избирате

Видове спални леглаРазнообразието от спални легла, предлагани на родния мебелен пазар, може да помогне на всеки да намери най-добрия вариант за своите нужди и бюджет. В следващите редове обаче няма да говорим за най-новите дизайнерски решения, а за видовете, на които се делят леглата. Когато решат да купят легло, на хората се налага да обясняват какъв вид трябва да бъде то, и ето какво може да имат предвид:

Кои са основните разновидности на леглата?

Различните видове спални легла могат да се разделят на пет основни групи, които да ускорят процеса на подбор. Тази стандартизация се следва както от физическите, така и от онлайн магазините. След като знаете вида, ще ви бъде по-лесно да се ориентирате в електронния каталог, влизайки в съответната категория, или да насочите продавача към търсената разновидност.

Спрямо вида, леглата биват:

  • Детски;
  • Единични;
  • Двойни;
  • Персон и половина;
  • Двуетажни.

Леглата за малките членове на семейството не изискват толкова голяма площ, както моделите за възрастни. Тук обаче има други важни фактори, например яркият дизайн и интересните форми. В тази категория влизат детските креватчета и тези за ученици и юноши. Говорейки за ефектен дизайн, креватчетата-коли са изключително атрактивни.

Единичните модели осигуряват място за сън само за един човек. Често се използват като опция за настаняване на гости. Срещат се и варианти от два броя с обща ракла, така наречените ъглови легла. Те се избират обикновено за стая, която се поделя от две деца. Предимство на единичното легло е компактният размер, подходящ за малки помещения.

Двойните легла са много по-просторни и обемни. Между другото, според статистиката тази категория спални е най-търсената. Според наименованието те са подходящи за двама, но това е по-скоро препоръка, отколкото правило. Дори и да купувате леглото само за себе си, нищо не ви пречи да изберете просторен двоен модел.

Леглата персон и половина са популярен вариант за студиа и малки апартаменти. Те са по-широки от единичните модели, но по-малки от двойните и на тях могат да спят двама души. Разбира се, комфортът няма да бъде толкова висок, но не винаги е възможно да се постави голямо легло в дадена стая. Идеална опция за онези, които често сменят позицията и държат на свободата по време на сън.

Конструктивни особености на леглата

Независимо от вида и модела, всички спални легла имат сходни конструктивни особености. Те се състоят от базова конструкция, включваща: подматрачна основа, табла и носещи елементи. Предвид малката квадратура на съвременните жилища и липсата на места за съхранение, повечето спални днес имат такова допълнително оборудване – чекмеджета или подматрачна ракла.

Таблата е незаменяем компонент. Тя е нужна по няколко причини: за фиксиране на възглавници на едно място, за защита от студени стени и повишаване на комфорта по време на сън, както и за отделяне на зоната за спане от друга част на стаята. При болшинството дизайни е налице табла и в долната част на леглото, която е по-ниска от основната.

Материалите, използвани за изработка на спални легла са много. Едни от най-често използваните са масив, ЛПДЧ и метал. ПДЧ е икономична алтернатива на масивната дървесина. Цветът и дизайнът на леглата зависят от използваното фолио. Важно е да се уточни, че плочите от дървесни влакна имат значително по-ниска износоустойчивост от другите материали. Ако се спрете на този вариант, е препоръчително да поставите леглото до стена и, ако е възможно, да не го местите.