Акарите – невидимите чудовища, които живеят наоколо

акари

Акарите са невидими за човешкото око създания, които се хранят с мъртви клетки и косми, които нормално падат от тялото ни всеки ден. Тези дребни вредители обитават цялото жизнено пространство, което обитаваме и ние, но се срещат най-много в спалнята, особено в леглата ни. Най-голяма е концентрацията на акари по калъфката на възглавницата и чаршафите.

Алергии, екземи, астматични пристъпи и други…
Акарите създават редица здравословни проблеми, но на всеки се отразяват по различен начин. Има хора с по-ниска чувствителност, които, дори и да живеят заринати с акари, сякаш не отчитат това по какъвто и да било начин. При други обаче е по-различно. Някои хора са значително по-чувствителни и техните тела реагират остро на контакта с тези невидими за човешкото око паразити.

Когато хората имат по-чувствителна кожа, контактът с акарите би могъл да предизвика екземи и кожни раздразнения. Друг път пък може да се стигне до алергични реакции, свързани с грипоподобни симптоми. Това е познатата ни алергия към домашен прах, при която всъщност най-често реагираме именно към самите акари, а не към нещо друго.

Обикновено се появяват хрема, кихане и сълзене на очите, а околните остават с впечатлението, че ви е прихванал някой вирус и имате настинка. Астмата е друг сериозен проблем, който често се свързва с акарите. Вдишани от астматик, те могат да предизвикат остри реакции, астматични пристъпи и чувство за задушаване.

Кое точно създава алергичните реакции?
Акарите често са описвани като паразити, но това определение не е съвсем точно, защото те всъщност не се хранят с живи клетки от тялото ни или с кръвта ни, а само с онова, което вече е паднало от телата ни в нормалните процеси на обновяване. Проблемът идва обаче от изпражненията на акарите. Ние често ги поглъщаме докато дишаме, а след това тялото ни реагира остро, опитвайки се да се справи с този дразнител.

Във всеки дом ли има акари?
Праховите акари, за които говорим в тази статия, се срещат във всеки дом, но в около 80% от жилищата тяхното количество е особено високо и би могло да предизвика проблеми със здравето. Дори и на домовете, в които акарите са по-малко, най-често има поне една стая (най-често спалнята), в която тяхното количество е доста голямо.

За дом без акари…
– Избягвайте да претрупвате помещенията;

Колкото то малко мебели, килими и завеси имате у дома, толкова по-малко ще бъде средата благоприятна за развъждането на акари. Те обичат мрачните и претрупани пространства и си падат по текстилните повърхности. Старайте се да махнете по възможност подовите настилки. Дом без килими и мокети винаги има много по-малко акари.

– Използвайте услугите на фирми за ддд (дезинфекция, дезинсекция и дератизация);

Тези фирми знаят какви препарати и техники за почистване да използват за да унищожат акарите и за да им попречат да се размножават за известно време. Това се счита за един от най-сигурните и надеждни начини да държите акарите под контрол, като освен това е сравнително евтина опция.

– Перете всичко редовно;

Плюшени играчки, възглавници, калъфки, чаршафи, одеяла, дрехи и други подобни трябва да се перат редовно и по възможност с висока температура. Това временно ще унищожи акарите и ще държи популацията им под контрол.

– Ползвайте прахосмукачки с воден филтър;

Прахосмукачките събират по-едрите боклуци от пода и килима, но това често не е пречка за акарите, които биват засмукани от единия край на прахосмукачката и след това изхвърлени от другия край. За да избегнете това, най-добре е да използвате прахосмукачки с воден филтър, които няма да позволят на тези дребни, дори микроскопични създания, да напуснат от обратния край.

Как помага пръскането?
Фирмите за дезинфекция, дезинсекция и дератизация могат да са доста полезни ако положението с акарите във вашия дом излезе от контрол. Обикновено тези фирми разполагат с основно два различни вида препарата, които не се отличават особено един от друг. Те се считат за доста ефективни и могат да облекчат положението с акарите за доста по-дълго време. На практика тези препарати ще направят средата във вашия дом неатрактивна и неблагоприятна за размножаването на акарите.

Има ли сезонност?
Сезонност при акарите действително съществува. Тук обикновено става дума за онзи момент от годината, в който казваме: “О, моята пролетна алергия пак се обажда”. Истината е обаче, че в повечето случаи става дума за алергична реакция към акарите и по-точно към техните изпражнения, а проблемът се появява през пролетта просто защото тези създания се размножават по-активно в топло време, особено ако и влажността е по-висока.