8 начина да се отървем от акарите

прахови акариПраховите акари са миниатюрни и микроскопични роднини на паяците и кърлежите. Те са толкова дребни, че на практика не могат да бъдат забелязани с просто око, но тяхното съществуване е факт и около нас има много повече от тях, отколкото дори и най-развинтеното въображение може да си представи. Те живеят в непосредствена близост до нас и в най-големи количества се срещат по нашето спално бельо, матраци, дивани, фотьойли, килими и дори по завесите на прозореца.

Причината, поради която около нас има толкова много от тези микроскопични създания е, че те се хранят основно с микроскопични люспици, кожа, която хората и домашните любимци ежедневно губят в процеса на обновяване на тъканите. За да живеят добре и за да имат благоприятна среда за размножаване и развитие, праховите акари се нуждаят от още две неща освен храна, а именно топлина и влага.

Без значение колко чистите своя дом и колко усилия полагате за да го поддържате в отлично състояние, праховите акари по никакъв начин не могат да бъдат напълно елиминирани и отстранени. Те съществуват винаги около нас, но тяхното количество може значително да варира в зависимост от това какви условия поддържаме в нашите домове. В следващите редове ви предлагаме 8 много добри съвета, които, ако спазвате, могат да ви помогнат почти напълно да решите проблема с праховите акари. Ето какво трябва да направите:

– използвайте влагоабсорбатор или климатична инсталация, които са в състояние да поддържат относителната влажност на въздуха във вашия дом около 50% или по-ниска. Колкото по-сух е въздухът, толкова по-малък е рискът да се завъдят акари и обратно. Колкото по-влажно е в помещението, толкова по-добре за тях.

– купувайте само матраци, чаршафи, калъфки и завивки, които са изработени от анти алергенни материали. Обикновено доста добра работа вършат и устойчивите на прах материи. Всичко това можете да намерите в специализираните магазини, а хубавото е, че разликите в цените са наистина незначителни. Този избор ще ви помогне да поддържате нивото на прахови акари в чувствително по-ниски граници.

– изпирайте своите завивки, чаршафи и калъфки най-малко един път в седмицата в гореща вода. Високата температура е непоносима за праховите акари и те ще загинат. Ако имате завивки, които няма как да се изперат, тогава имате една друга интересна алтернатива. Можете да ги сложите в найлонов плик и да ги оставете във фризера за една нощ. Температурите в хладилника напълно ще унищожат акарите и техният брой след това дълго време няма да може да се възстанови в предишните норми.

– заменете вълнените материали с естествени материи и платове. Купувайте спално бельо от материи които са подходящи за редовно пране и няма да се повредят. Именно изкуствените материи създават среда, в която праховите акари се размножават чувствително по-трудно. Възможността за редовно пране от своя страна ще ви помогне да запазите спалното си бельо като ново, дори и при по-често слагане в пералнята.

– по възможност премахнете килимите и мокетите в спалните помещения. Тези подови настилки са голям развъдник на прахови акари и именно тази промяна може чувствително да намали проблемите които имате с тези създания. Вместо това заложете на плочки, паркет или дюшеме. Добър вариант е и ламинирания паркет. Непокритите подови настилки са много по-лесни за поддържане и позволяват да задържите нивото на запрашеност у дома в по-ниски норми.

– редовно избърсвайте праха от повърхностите във вашия дом с помощта на мокър парцал. Това ще ви помогне да съберете голяма част от намиращите се върху вашите мебели прахови акари. Никога не използвайте сух парцал за бърсане на прах, тъй като това единствено ще насити въздуха с алергени и прахови акари.

– използвайте само прахосмукачки, които имат двойно подсигурен микрофилтър. Това няма да позволи на праховите акари и на алергените да влязат от едната страна на прахосмукачката и да излязат на скорост от другата и страна, политайки из въздуха на помещението.

– ако сте по-чувствителни към праховите акари и ако страдате от някаква алергия, добра идея е винаги да слагате маска докато почиствате с прахосмукачката. След това оставете маската на лицето си за около 20 минути преди да я свалите. За това време прахът, алергените и праховите акари ще могат да се успокоят и да паднат на земята.