Как да се отървем от хлебарките за постоянно?

хлебаркаЗа да можем да преборим и прогоним хлебарките успешно, ние трябва първо да ги опознаем добре за да сме наясно с какво си имаме работа. Когато опознаем техните навици, местата от където идват, това което ги привлича и отблъсква, миризмите които харесват и не харесват, тогава вече можем истински да се борим с тях и да постигнем много добри резултати. И така нека да започнем от самото начало, а именно да отговорим на въпроса откъде идват хлебарките.

От къде идват?

Винаги когато винаги в живота когато се изправим срещу проблем първото което трябва да се замислим е “какво предизвиква това?”. Когато говорим за хлебарки няма никаква разлика, защото те са един от многото проблеми които срещаме в ежедневието, а като такъв трябва да бъде решен. Дори и някои от вас да каже, че това са просто насекоми, то хлебарките са истински проблем.

Всеки път когато загасим светлината в кухнята много хлебарки излизат от убежищата си и това може да ни накара да се запитаме къде са били до тогава, че се появяват толкова бързо след изгасването на лампата.

Големи пътешественици…

Ако до скоро не сте имали проблем с хлебарките и сега внезапно се е появил такъв след като сте прекарали една две седмици в дома на баба си или дядо си, тогава може да се стигне до извода, че по някакъв начин сте ги докарали у дома си със себе си. Те може да са били някъде из багажа ви или в другите ви принадлежности. Хлебарките понякога се напъхват в изумително малки пространства, така че това не бива да се изключва като възможност.

Ако напоследък не сте ходили никъде на гости или на екскурзия, не изключвайте вероятността да сте вкарали хлебарките в дома си с нещо, което сте купили. Ако например сте купили саксийно цвете, хлебарката може да е била някъде из листата на растението или в кашона, в който сте го донесли.

Хлебарки могат да достигнат до вашия дом дори и от местния магазин за плодове и зеленчуци, като се пъхнат между листата на някоя зелка или салата.

Хлебарките не винаги са били възрастни…

Голяма заблуда е да си мислим, че хлебарките винаги пристигат до нашите домове под формата на възрастни инсекти. Това може да стане още докато са били яйца. Обикновено хлебарките снасят яйцата си на някое безопасно място, например някой тъмен кашон. Достатъчно е просто мястото да им се стори безопасно и да няма светлина. Ако всичко се развие в тяхна полза, яйцата могат да се излюпят преди да сте изхвърлили кутията и така ще се сдобиете с нови съквартиранти у дома.

Спрете да ги внасяте в дома си…

Когато вкарвате в дома си нови предмети в картонени кутии, има едно лесно решение – слагайте кутиите в черна найлонова торба за боклук на терасата на слънце. Оставете да постоят там няколко дни. Този метод работи и през зимата когато температурите са под нулата. Същото важи не само за кутии, които смятате да използвате у дома за нещо, но и за лични принадлежности. Слънцето на вън или студа през зимата ще убият хлебарките или най-малкото ще ги прогонят на друго място. Ако става дума за дрехи можете да ги изперете с повечко прах за пране.

Пришълци от съседите

Дори и да нямате хлебарки у дома, възможно е вашите съседи да имат. Мислите си че това е техен проблем, но сте в голяма грешка. Ако те не решат проблема с хлебарките, той съвсем скоро ще стане ваш. Същото важи и ако напръскат дома си с препарат. Тези хлебарки, които останат живи, най-вероятно ще поемат към вас. Този проблем е на лице дори и ако живеете в къща, но ако сте в блок, тогава проблемът е много сериозен. При жилищните кооперации ако един човек поддържа своята собственост и пръска редовно против хлебарки, но друг съсед не го прави, тогава хлебарките могат да се появят отново в обработеното жилище съвсем скоро. Вярно, е че няма как да превърнете жилището си в крепост, но все пак не бива да се отказвате от битката.

Нашественици отвън…

Хлебарките по природа са насекоми, които живеят навън. Най-вероятно в квартала, в който живеете, е пълно с хлебарки, дори и ако не сте виждали. Ето защо един от начините, по които най-много хлебарки влизат в нашите домове е през прозорци, врати и понякога дори през ключалки.

Уплътнете и напръскайте…
За да спрете хлебарките от влизане във вашия дом, вие трябва да напръскате със силен препарат около вратите и прозорците. Обърнете най-голямо внимание там където се срещат стените и пода. Повечето продукти против хлебарки са ефективни в продължение на няколко месеца, но за максимална защита е добре да повтаряте процедурата всеки месец.

Помислете къде има отвори…
На всички места, на които има отвори и възможни скривалища е вероятно да има скрити хлебарки. Огледайте вратите, прозорците, градинския маркуч, вентилационни шахти, отвори за кабели (например на кабелна телевизия, интернет), та дори и в контакта.

Сега може би вече не въртите глава из стаята, чудейки се къде могат да са се скрили хлебарките, защото вече имате отговора. Следващата стъпка е просто да изберете подходящия продукт, с който да се отървете от тях.