Какво трябва да знаете за виниловите тапети с флиз основа

Какво трябва да знаете за виниловите тапети с флиз основаВиниловите тапети, чийто основен слой е направен от нетъкан текстил (флизелин), са един от популярните видове декоративни стенни покрития. Те имат няколко ключови предимства пред другите видове декоративни стенни облицовки. За да не се налага да правите „ремонт на ремонта” след няколко години, е важно да знаете как правилно да ги избирате и лепите върху стените.

Технологични характеристики на тапетите с флиз основа

В специализираните магазини като Дегрец можете да намерите разнообразие от тапети, включително винилови. Когато избирате винилов модел, е важно да се информирате от какъв материал е изработена основата на конкретното декоративно покритие. Например тапетът с хартиена основа отстъпва по качества на тапетите с флиз основа.

Тапетите с основа от нетъкан текстил превъзхождат тези с хартиена структура по следните показатели:

  • Способност за скриване на дребни неравности и дефекти по стените;
  • Еластичност, която улеснява полагането и осигурява висока степен на адхезия;
  • Висока скорост на изсъхване;
  • Влагоустойчивост.

Обикновено при производството на винилови тапети се използва технология за горещо щамповане, която се състои в нанасянето на горещ разпенен винил върху основата от текстил. Докато винилът все още не е изсъхнал, по повърхността му се прокарват релефни валяци с различен тип фигури и щампи. Така върху тапета се оформя красив триизмерен принт, наподобяващ гипсова мазилка.

Предимства на виниловия тапет с флиз основа

Виниловите тапети на основата на нетъкан текстил се смятат за по-качествени и следователно се продават на по-висока цена. Те са екологични, тъй като основният компонент в структурата им е целулоза. Това покритие може да се използва в спални и детски стаи, тъй като не отделя неприятна миризма и вредни вещества във въздуха.

Технологията на горещо щамповане води до това, че по време на производството на тапетите всички формалдехиди, които са потенциално опасни за човешкото здраве, се отстраняват от винила. Евтините винилови тапети, които се продават от случайни търговци, могат да бъдат вредни за здравето.

Ако на опаковката на тапета е посочена непозната марка или изобщо няма информация за производителя, не е възможно да се каже със сигурност, че в производството му са използвани екологични материали и безопасни съвременни технологии. Но дори и в този случай рискът от вреда за здравето е нисък, тъй като формалдехидите не се отделят при нормална стайна температура – този процес се активира само при нагряване на материала.

Тъй като виниловият тапет е двуслоен, стенното покритие е по-здраво и устойчиво на леки механични въздействия. Нетъканата основа позволява използването на разпенен винил, благодарение на което производителите прилагат релефни шарки върху тапета. Интериорът с такива тапети изглежда стилен и луксозен.

Особености на лепене

Експертите не случайно препоръчват първо да се избере вида на тапета, а след това да се избере лепилото, въз основа на материала. Желателно е лепилото да е подходящо за съответния материал и да бъде с добро качество. За да закупите подходящото количество лепило е необходимо да изхождате от препоръките на производителя относно неговото нанасяне.

Лепилата се нанасят по три начина: само върху тапета, само върху стената или върху тапета и стената. Когато инсталирате винилови тапети не бива да икономисвате лепилото, защото от това зависи здравината на залепване. Виниловите стенни покрития са тежки, така че за тях трябва да приготвите гъста лепилна смес.