Всичко, което трябва да знаете, ако искате 3D TV

3D телевизори

3D телевизорите много нашумяха през 2010г., но през 2011г. направо ни ги натрапват! Ако скоро сте посещавали някой мол няма как да не са ви предложили да си сложите 3D очила и да се насладите на страхотното преживяване, което ви предлагат 3D телевизорите. Зарибяващо, а? То това е и целта. Но все пак за повечето от нас тази технология е толкова далечна, чак плашеща. 

Малко от нас веднага биха се решили да сложат това чудо в средата на хола си и да канят приятели за да гледат реалистични филми на ужасите, например. Има прекалено много въпроси, които изскачат, докато обмисляме идеята дали да си вземем 3D телевизор и именно затова решихме да напишем тази статия. За да отговорим на най-честите въпроси, на които трудно ще намерите отговор. А въпросите, които ви вълнуват сигурно са:

1. Мога ли да си купя 3D телевизор без очила?

За съжаление все още това не е възможно. Toshiba е първата компания, която показа такъв телевизор на CES2011. Но ще го пуснат в производство през втората половина на 2011г., a цената сигурно ще ви откаже от удобството да не носите очила, докато гледате телевизия.

Всички прототипи на този вид дисплеи използват технология, която произвежда “зони” около телевизора, където зрителите могат да застанат и да изживеят пълноценно преживяването, което им носи 3D телевизията. Но има данни, че гледката не е толкова добра и даже леки движения на тялото на зрителя може да развали картината. Така че дори първият 3D телевизор да не е толкова скъп, колкото предполагаме, едва ли ще го поискате вкъщи. Все още не. Е, и 3D телевизорите имат алтернатива – използването на пасивни очила.

2. Каква е разликата между активни и пасивни очила?

Активните очила са тежки, скъпи, изискват батерии и трябва да бъдат в постоянна комуникация с IR предавателя на върха на телевизора за да останат в синхрон. Досега те са били обичайната норма за 3D телевизорите за домашни потребители. Пасивните очила са тези, които си слагате като отивате на 3D кино. Те са леки, евтини, не изискват батерии и тъй като няма нужда постоянно да комуникират с телевизора са универсални. Това означава, че ако отидете при приятели можете да използвате своите очила за да гледате техния телевизор.

3. Кой произвежда дисплеи с активна и пасивна технология?

През 2011г. LG и Vizio ще предлагат дисплеи с пасивна технология – но не на всеки телевизор. Всички 3D телевизори на LG ще преминат към пасивната технология, но 3D плазмите им ще останат активни.

4. Колко струват активните очила?

Те струва почти $150 за чифт, но можете да ги намерите и по-евтино ако обичате да пазарувате от онлайн магазини като Amazon. A ето и разбивка на цените по марки:

Sony TDG-BR100: $149.99

Samsung SSG-2100AB: $149.99

Panasonic TY-EW3D10U: $149.95

LG AG-S100: $179.99

Toshiba FPT-AG01U: $169.99

Sharp AN3DG10S: $149.98

Vizio VSG101: $129.99

От Monster произвеждат и универсални активни очила, наречени Max 3D, но струват $169.95 за чифт и ще трябва да си купите допълнително станция, която струва $250, така че едва ли ще успеете да си избиете парите от тях.

5. Колко струват пасивните очила?

Можете да се снабдите с пасивни очила като за кино на цена от $5.95 от Amazon.com, но има и много дизайнерски пасивни очила, като например Oakley 3D Gascan, които струват $120.

6. Какво мога да гледам в 3D?

Ако бяхте попитали това миналата година, отговора щеше да е много “постен”. Но от тази година нещата взеха да се променят. Освен известните заглавия, като например Avatar, има и други по-малко известни филми, които могат да се гледат в този формат. От Sony започнаха да създават и 3D игри, които стават за играене на вашия 3D телевизор.

Е с телевизията нещата стоят малко по-сложно, поне в България, но скоро очакваме напредък и в тази област! Ако пък сте фен на домашно заснетите филми и снимки, вече има доста добра селекция от 3D камери и фотоапарати, която ще се увеличи и през тази година. И Sony, и Panasonic представиха свои 3D камери на CES2011 и показаха актуализираната си линия 3D фотоапарати. Fujifilm също правят такива.

От Toshiba, Samsung и Sharp пък предлат модели 3D телевизори, които могат да конвертират изображенията от 2D формат в 3D, но резултата не е особено впечатляващ.

7. Имам ли нужда от Blu-ray player и приемник за 3D?

Да. 3D Blu-ray изискват допълнителна обработка и сигналите са коренно различни.

8. Какво е HDMI 1.4?

HDMI 1.4 е стандарт за предаване на данни, който изисква изпращането на пълно 1080р 3D съдържание. Всички устройства включени в мрежата за домашно кино, включително Blu-ray плеъра, телевизора и A/V приемника (ако имате такъв), ще трябва да се синхронизират с този стандарт за да излъчват добре 3D картина.

И тук вече нещата става доста странни, защото всъщност не се нуждаете от HDMI 1.4 кабел за да гледате 3D изображения. Достатъчен е и HDMI 1.3 кабел. Още по-объркващо е, че върху кабелите вече не е маркирана версията – така че не можете да разберете 1.3 или 1.4 е. Организацията, която лицензира HDMI, използва смесица от имена за да разграничат различните кабели. Но на вас ще ви свърши работа всеки кабел, който има сертификат за висока скорост.

9. Колко голям трябва да е екрана?

Е, да си го кажем ясно: имате нужда от наистина голям телевизор за да се потопите в 3D изживяването. Колкото е по-голям екрана, толкова по-добре. За щастие, производителите на 3D телевизори са разбрали това достатъчно добре, тъй като не предлагат такива телевизори с екран под 42 инча. Така че, ако имате такава възможност – купете си възможно най-големия телевизор, който може да се побере във вашата стая

Е, инструктирахме ви, така че остава само да ви пожелаем:

Приятно пазаруване!