PV панелите – основен компонент на соларната система

PV панелите - основен компонент на соларната система

Системите за захранване с електричество от слънчевата енергия навлизат все по-осезаемо в частните домове. Те дават независимост на потребителя от централната мрежа и му позволяват да намали сметките си за ток. Какво всъщност представлява соларният панел и каква е функцията му като основен компонент на една стандартна соларна система за частен дом? Ще разгледаме в следващите редове.

Основни компоненти на соларните системи

Соларните системи могат да бъдат с различен капацитет и в различни конфигурации, в зависимост от индивидуалните нужди и бюджета, заделен за подобен проект. В повечето случаи обаче можем да говорим за унифицирани инсталации и дори за готови комплекти, предлагани в специализираните магазини като Afore.

Те включват в състава си следните компоненти:

  • Соларни панели;
  • Контролер за заряда;
  • Акумулатор/батерия;
  • Инвертор.

Заслужава си да разгледаме всеки от компонентите на системата поотделно, но в настоящия материал ще се фокусираме основно върху PV панелите. Фотоволтаичният панел заслужено се счита за най-важния компонент на всяка слънчева електроцентрала. Какъв тип да изберете и с каква мощност? Нека разберем:

Характеристики и параметри на PV панелите

Основната задача на панела е да преобразува слънчевата енергия в електричество. Когато купувате този елемент, трябва да обърнете внимание на неговата номинална мощност. PV панелът съдържа клетки от кристален силиций, известни още като соларни клетки. Мощността на конкретен панел зависи пряко от броя на клетките, които могат да достигнат 100, 200 или 300 вата.

Съществуват и други показатели за номиналната мощност на панелите. Например на пазара има устройства с максимална мощност от 300 W, но модулите с доста по-скромни показатели за мощност и характеристики на генериране на енергия са много по-популярни сред купувачите.

Процесът на генериране на електроенергия от панела зависи в голяма степен от външни фактори. Поради тази причина декларираната номинална мощност може да бъде постигната само при почти идеални условия, когато слънчевите лъчи докосват повърхността на панела изключително под прав ъгъл.

Освен това генерирането на електрическа енергия в голяма степен се определя от слънчевата активност и директния интензитет на слънчевата радиация. Максималното ниво на слънчева радиация на цялата територия на България се наблюдава през летните месеци. Обикновено показателите за слънчева активност достигат своя пик през юни и юли.

Естествено, производството на електроенергия от соларните панели се влияе от метеорологичните условия. Например в дъждовно и облачно време скоростта на производство ще бъде значително намалена, тъй като панелите са пряко засегнати от отсъствието на Слънцето или неговата ниска активност.

Поради тази причина производството на електроенергия е драстично ограничено през късната есен и зимата, когато тези цифри падат с около 10 или дори 15 пъти, достигайки минимум през ноември, декември и януари. В допълнение към характеристиките, отговорни за мощността на панела, соларните панели се различават и по отношение на номиналното работно напрежение, което се изразява по следния начин: по-малко от 200 W – 12 волта; повече от 200 W – 24 волта.

Монокристални или поликристални панели?

Кристалният силиций е основният материал, използван за производството на фотосоларни панели. Материалът се среща в две разновидности: монокристал и поликристал. Монокристалният силиций е по-ефективен, но цената на монокристалните соларни панели също е доста впечатляваща.

За разлика от монокристалния панел, поликристалният модул не е толкова ефективен, но цената му не е твърде висока. Съществува хипотеза, че поликристалните соларни клетки са много подходящи за използване в условия на преобладаващо облачно и мъгливо време, но все още няма точни научни данни, които недвусмислено да говорят в полза на това предположение.