Отопление в банята

Отопление в банята

Банята е помещение, в което поддържането на подходяща, комфортна температура е изключително важно. Често, вътре се преобличаме, а разнасящата се влага във въздуха допълнително допринася за усещането на хладнината. Температурата на въздуха в банята следва да бъде по-висока от останалите помещения в жилището и да е равна на около 24°C.

За да осигурите такава температура през всяко време, необходим ви е радиатор или алтернативно решение, тоест подово отопление.

Радиатори за баня

В къщи или жилища с централно отопление, водещи са водните радиатори. Ако нямате възможност за включване на такъв тип радиатор, можете да изберете електрически радиатор. Независимо от начина на захранване, радиаторите за баня имат ребриста форма. Те са изградени от вертикални колектори между които са монтирани хоризонтални елелементи. Благодарение на тази форма, освен, че служат за отопляне на помещението, те могат да се използват и за сушене на хавлии.

Противно на всеобщото схващане, разходите за електрическо отопление на банята не са тълкова високи. Единственото правило тук е да не забравяте при избора на радиатор да подберете подходяща мощност към размерите и индивидуалните характеристики на банята. Помещения с голям прозорец, разположени в периферията на къщата, могат да изискват повече енергия от тези, разположени по средата на сградата. Не забравяйте също така, че тока е общодостъпен и един от най-чистите източници на енергия.

Мощността на радиатора за банята зависи от големината на помещението, неговото положение, потребността от топлина и предназначение. Следователно за баня с площ 6 м2 следва да изберете радиатор с мощност не по-малко от 600 W.

Когато вече сте избрали радиатор според технически характеристики, следва да помислите и за напасването му към дизайна на Вашата баня. Естествено, можете да прибегнете към естетически решения на почти невидими радиатори, но към момента избора расте не само сред дизайнерски радиатори и артистични такива, които могат да съставляват важен, дори понякога главен елемент от обзавеждането на банята.

Подово отопление

Алтернативно решение на монтирането на радиатор в банята е подовото отопление. То осигурява оптимално разпределение на температурата в помещението.