Как да създадем модерна, отворен тип кухня

Как да създадем модерна, отворен тип кухняСъвременните тенденции в архитектурата и интериора все повече ни убеждават в красотата и практичността на кухните в така наречения „отворен тип“ жилищни  пространства, при които липсват ограниченията на вътрешните стени.

Подобно разположение създава усещане за повече простор, а и декорът придобива индивидуалност, привличайки визуален интерес. Отвореният тип кухня предполага и по-добри възможности за свободно, неограничено от стени проектиране на пространството, тя е оригинална и завидно практична.

Опростеният дизайн дава възможност за бързо, лесно приготвяне на храната и почистването след това, което е от изключително значение в съвременното забързано ежедневие. 

Модерната, отворен тип кухня, е пронизана от светлина, оборудвана с открити и прозрачни системи като кухненски остров, рафтове, стелажи, ниши, осигуряващи бърз достъп до всичко с минимални усилия.

Предпочитанията са насочени към стъклото. Както никой друг материал, то е в състояние да направи така, че декорът напълно да отговори на изискванията за изобилие от слънчеви лъчи и въздух, които са задължителни компоненти в съвременния интериорен дизайн.

Кухненската зона може да се намира в близост до тераса или друго външно пространство. По този начин тя ще се превърне в едно страхотно място от вашето жилище, пригодено едновременно за хранене и почивка. Най-хубавото е, че идеята може да бъде реализирана успешно както в къща, така и в апартамент. Не е случайно, че обединяването на терасата с кухненското помещение се е превърнало в толкова популярно решение за много собственици на апартаменти.

За да се осъществи подобна реконструкция, необходимо е да се премахне стената, която свързва двете помещения и след това да се поставят прозорци, за да се затворят откритите части от терасата. Плюсовете са много – разширявате пространството, добавяте повече светлина в помещението и домът ви заблестява с нова, практична и модерна визия. За още по-добър ефект, добавете подходящи растения и атмосферата в помещението ще стане още по-приятна и предразполагаща към спокойствие и отмора.

Жилище тип студио: Цветовата схема на интериора

Цветовата схема на интериора е едно от най-важните решения, свързани с декора на жилището, тъй като именно цветовете оказват силно влияние върху общото възприятие на пространството, както и върху психическото ни състояние.

За да направите правилния избор на цветова схема, трябва да знаете, че светлите цветове имат свойството да отразяват светлината и това прави помещенията да изглеждат по-просторни. Също така, топлите тонове, като червено, оранжево и жълто визуално приближават обектите, докато студените ги „отдалечават“.

Това на практика означава, че ако желаете да подчертаете нещо в декора и да му помогнете да изпъкне, следва да използвате топли цветове. И обратно, искате ли визуално да отдалечите стена, мебел или декорация, използвайте сини, зелени или лилави нюанси.

Ако студиото е малко, можете да постигнете най-добър ефект на визуално с помощта на светлите нюанси на цветовете в студената гама. 

Стените могат да изглеждат по-високи с използването на вертикални ивици, а за да постигнете ефект на удължаване на ширина, ивиците следва да са хоризонтални.

За по-малки жилища дизайнерите съветват да не се използват ярки контрасти, тъй като те „смаляват“ помещението. От друга страна, емоционалният ефект на контрастите е доста силен и такива съчетания провокират активност и бодрост. Така че, всеки следва да избере приоритетите си сам.

Ето още няколко съвета за психологическото въздействие на цветовете – топлите нюанси в жълто-оранжевата гама влияят много благотворно на психиката и създават усещане за щастие и уют. Червеният цвят също има способността да „стопля“ помещенията, но той е и доста агресивен, затова следва да се използва с мярка. В противен случай може да доведе до нервност и раздразнение.

Студените цветове са особено подходящи за офис интериори, но в правилните съчетания биха били идеални и за дома. Лилавото има свойството да успокоява психиката, зеленият цвят вдъхва свежест и също отморява, а синьото създава усещане за чистота и помага за добрата концентрация.

Неутралните тонове изглеждат много стилно и са изключително модерни. Те са любимите на модерния минималистичен стил, който в последните години набра огромна популярност. Само не прекалявайте със сивия цвят, не е препоръчителен за домашните интериори –  в големи количества въздейства депресиращо.