Защо използваме плочки за баня?

плочки за баняОсновната цел с която се използват плочките за баня е те да изолират мокрото помещение от останалите стаи в жилището, като така предотвратяват евентуално “подгизване” в останалата част от апартамента. Тяхната добра водоустойчивост се дължи на материала, от са направени, а именно – изпечена глина. Това качество им позволява всички плочки за баня да не попиват вода и те се явяват като един вид изолация между стените и пода на банята и нейната мокра част. По този начин в това помещение, вие се сдобивате с хидроизолация.

Първоначално наистина едни плочки за баня са се ползвали само с тази цел, но с течение на времето идеята се е развила и те биват оцветяване в различни шарки, багри и нюанси. Това от своя страна показва, че се проявява и друга човешка потребност. След задоволяване на практическото им приложение, плочките започват да задоволяват и потребността от естетическа наслада. Те вече не се използват само и единствено за изолация, но имат и своята декоративна цел.

И така с течение на времето се развиват различните етапи на фаянса и неговата декорация. Появяват се и плочки за баня, специално декорирани с тази цел. Това са елементи, чиято цел не е масовото производство, а да се създаде нещо оригинално, което се проявява на бройка и с по-висока цена. Ако използвате такива плочки, вие придавате оригиналност на помещението, на фона на останалите плочки за баня, те привличат вниманието и оставят своя индивидуален отпечатък.

Има елементи, които се поставят в другите плочки за баня, като например декори, фризове, декоративни елементи и пури. Те също се явяват като декорация сред другите плочки за баня и се продават на бройка. Заради своята специфика, те съответно са и с по-висока цена. Понякога се случва да струват колкото един квадратен метър или повече от серията плочки към която принадлежат. Но си заслужава, защото те са като “черешката на тортата”.

Източник: https://www.atek.bg/