Защо европейките отдавна не гладят своето спално бельо?

Защо европейките отдавна не гладят своето спално бельо?

Нашите майки и баби са прекарвали дълги часове от живота си в гладене, включително на спалното бельо. Днес това съвсем не е нужно и работещите жени не губят време в досадни домакински операции. Какво се промени: нравите или чаршафите? Отговорът е: И двете. Но нека разгледаме въпроса малко по-подробно.

Какъв е смисълът от гладенето на спалното бельо?

Гладенето на чаршафи и завивки се смяташе за задължителна процедура в продължение на десетилетия. И докато в далечното минало тази дейност е била поверявана на прислугата, то с настъпването на прогреса и женската еманципация, това домакинско задължение се стовари на плещите на и без това твърде натоварените жени.

Бельото се е гладило по няколко причини:

  • За изглаждане на гънките по повърхността на тъканта;
  • С цел дезинфекция;
  • За подобряване на тактилните усещания – чаршафите са по-приятни на допир, когато са изгладени;
  • За заздравяване на материята;
  • За увеличаване обема на постелките;
  • С цел по-лесно застилане на леглото.

На гладенето се е гледало преди всичко като на топлинна обработка, при която се убиват всички паразити и микроорганизми. Именно поради тази причина детското спално бельо продължава да се глади и днес. Доколко е нужна дезинфекцията в ерата на чистите домове и почти пълната победа над бълхи, дървеници и въшки, си остава спорен въпрос.

Защо съвременните спални комплекти не се нуждаят от гладене?

Ако ползата от гладенето на пликове, калъфки и чаршафи е толкова голяма, защо специалистите днес ни убеждават, че това не само не е нужно, но дори може да се окаже вредно? Има редица аргументи срещу досадното домакинско задължение, сред които можем да изтъкнем няколко:

Съвременното ниво на хигиена обезсмисля термичната дезинфекция. В никакъв случай не можем да кажем, че въшките, кърлежите и дървениците са наш спътник. Ако внезапно се появят в дома ви, разбира се, използвайте ютията, докато решите проблема. Във всички останали случаи можете да оставите борбата с микроорганизмите на съвременните препарати и да проветрявате леглото си по-често.

Технологията на производство на тъканите се промени и при гладене структурата на влакното може да се разруши. Горещият метал изпича фините нишки, при което отворите между тях се запечатват, а това пречи на свободното преминаване на въздуха. В крайна сметка изгладените нежни чаршафи могат да станат по-груби и твърди. Би било жалко, ако от престараване, повредите луксозен спален комплект, закупен от онлайн магазин Pilo.

Друг е въпросът, че някои съвременни тъкани, използвани за изработка на спално бельо, не подлежат на гладене. Това са предимно синтетичните материи, които при гладене със силно нагорещена ютия ще залепнат за металната повърхност и просто ще се стопят. Така нареченият изкуствен сатен е много гладък, лъскав и приятен на допир, но той не търпи високи температури нито при гладене, нито при пране.

Промениха се не само порядките в домакинството, но и битовата техника. За радост на много домакини, днес има перални с функция „лесно гладене”. Това е специална програма за деликатни тъкани, която почти не мачка дрехите и бельото при центрофугиране. Тя измести ролята на ютията като първостепенна.

Освен това днес има удобни уреди за гладене с пара, с които можете да омекотите и изгладите по-дълбоките гънки, докато чаршафите са още на сушилнята или на простора. Качественото спално бельо изисква нежна грижа, но тя включва предимно умно пране и съхранение на бельото. Гладенето му е дейност, която спокойно можете да си спестите.