Защо диамантите са толкова скъпи?

Защо диамантите са толкова скъпи?Един от основните принципи в икономиката се занимава основно с този въпрос. Колкото по-рядко се среща даден продукт, толкова по-висока е цената. Това има съвсем логичен смисъл и по отношение на диамантите, защото те са толкова редки или греша?

Когато диамантите били открити през 19-ти век, те меко казано наводнили пазара. В този ред на мисли едва ли ще е изненада, че те започнали стремително да поевтиняват. Най-големите инвеститори в добива на диаманти бързо осъзнали, че е нужно някакво обединение и единство за да може да се контролира пускането им към потребителите.

Това бързо проработило. Бързо станало ясно, че при контролиране на притока на диаманти могат да се контролират съвсем естествено и цените. През 40-те години на 20-ти век в Америка започнала масова рекламна кампания, чиято основна цел била да създаде нов имидж на диамантите, а именно да се направи връзка между тях и нещо толкова масово каквото е любовта.

Били положени невиждани по размери маркетингови усилия, които продължили с години, но резултатът накрая се отплатил. Диамантите станали синоним на истинската любов и щастието. Както се казва “диамантите са най-добрия приятел на жените”. Днес едва ли има бъдеща булка която да не се съгласи с това.Тъй като всеки мъж иска да направи любимата жена щастлива, диамантите започнали да се продават отвъд океана като топъл хляб. За едно поколение Америка направила цяла революция.

Предлагането на брак станало едва ли не немислимо ако младоженецът не може да предложи на любимата си диамантен пръстен. Подобна международна кампания била направена и през 60-те години. Всичко започнало през 1967 година, когато в Япония само 5% от жените получавали от японските мъже диамантен пръстен при предложение за брак. През 1981 година, след 14 годишна рекламна кампания, процентът нараснал от 5 на 60.

Истинската стойност на диамантите.

Когато купувате пръстен за 5000 долара, вие очаквате, че той струва 5000 долара нали? Грешка. Диамантите страдат от синдрома “използваната кола”. Точно както чисто новият автомобил губи половината от стойността си в секундата, в която вземете колата от дилъра, с диамантите също е така. Диамантите имат стойност само за човека, който е платил за тях. Коя жена ще иска да носи диамантен годежен пръстен, който е принадлежал на друга?