Автономно градинско осветление – кои са неговите предимства и недостатъци?

Автономно градинско осветление В каталозите на много физически и онлайн магазини като Giga ще откриете специални секции, посветени на градинското осветление. В голямата си част това са автономно захранвани лампи и фенери, тоест, захранвани от слънчевата светлина или на батерии. Соларните осветители за двор и градина са бъдещето при методите за осветяване на открити пространства. В какво се изразяват техните предимства, ще разберете от предоставената ни информация от магазин Гига.

Кое прави автономното осветление все по-популярно?

Непрекъснато растящите цени на електроенергията наред с честите прекъсвания в нейното подаване, доведоха до нуждата да се намери алтернативно решение за осветяване на частните дворни пространства. Сериозен фактор в тази посока и зеленото „еко” мислене на голяма част от по-младите собственици за къщи и вили.

Осветяването на откритите дворни площи в частни имоти до скоро беше сериозен проблем. Цената на електрическата енергия не позволяваше такова разточителство от страна на обикновените потребители. Осветлението обаче е изключително необходимо, най-вече от съображения за обезопасяване на имота и самото отворено пространство.

Светлината държи крадците и вандалите далеч от осветените територии, но тя е особено необходима и за защита на самите собственици. Градинските пътеки, стъпала и тревни площи могат да крият неприятни изненади под формата на влечуги и други диви животни. Осветените алеи ви позволяват да се придвижвате безопасно, виждайки къде стъпвате.

За да обезопасим двора и градината през нощта, без да плащаме високи сметки за електричество, вече можем да използваме автономно захранвани светлоизточници – соларни лампи и фенери. Някои са с автоматичен режим на работа (включват се самостоятелно при ниски нива на естествената светлина), докато други са с вграден сензор за движение и се активират при регистриране на човешко присъствие.

Устройство на автономното осветление

Автономните (независими от електрическата мрежа) източници на светлина са съставени от различни елементи в зависимост от вида на захранването. Те могат да се разделят на две основни групи:

  • Със соларен панел
  • На батерии

Устройствата, захранвани от слънцето се състоят от корпус, слънчева клетка, батерия и контролер за зареждане на батерията. Основният им елемент е LED осветително тяло. Някои устройства имат два, три и повече светодиода.

Осветителите, захранвани от батерии, се състоят от LED лампа и могат да бъдат оборудвани с превключвател с превключващи се режими, адаптер за батерията, фокусираща леща и дифузьор на светлината.

Предимства и недостатъци

Системите и отделните елементи на автономното осветление имат редица неоспорими предимства. Те работят без електричество и не позволяват да останат без електричество, дори в случаи на аварии и проблеми с електроснабдяването. През лятото в селските райони това се случва често при превалявания и гръмотевични бури.

Важен нюанс за тези, които са свикнали да пестят разумно: модерните автономни светлинни устройства, захранвани с батерии, са проектирани за поне 250 часа работа преди да се наложи подмяна на батериите. Средният експлоатационен живот на лампите със слънчева енергия е повече от 5 години.

Инсталирането на такива системи е бързо и лесно. Благодарение на това в процеса на интегриране не е необходимо да се включват специалисти и да се плаща за тяхната работа. Елементите на автономното осветление имат и декоративна функция: някои фенери и лампи не само осветяват, но и украсяват откритите площи.

Някои осветители могат да бъдат програмирани да се включват и изключват в точно определено време. Както всяко друго устройство, и автономните осветителни тела имат недостатъци, но те са незначителни. Говорим за невъзможността да се използват фенери, базирани на слънчева енергия в слабо осветени участъци. Друг недостатък е намаляването на производителността на батериите в студено време.