Нова технология позволява да виждаме през стени

Wi Vi технология

Мечтали ли сте да имате супер способности, като някои от героите от комиксите или филмите? Имаме добра новина за вас – измислена е технология, чрез която можете да виждате през стени. А най-хубавата част е, че можете да имате рентгеново зрение благодарение на телефона си.

Професор Дина Катаби от MIT (Масачузетски  технологичен институт) и дипломираният студент Фадел Адиб представиха Wi Vi. Това е технология, която използва Wi Fi, която позволява да „виждаме” човек, движещ се зад стена. Името на технологията идва от Wi Fi и Vision (зрение).

Предишни експерименти показаха, че безжичните сигнали, които се отразяват от човека, могат да се използват за проследяване на неговите движения. Недостатъкът тогава беше, че трябваше да има безжичен рутер в помещението, където се намира „следеният”.

Новото устройство използва същата безжична антена като на обикновен мобилен телефон или лаптоп и на теория може да бъде вградено в телефон. Идеята на технологията е да се неутрализират всички сигнали, които дават смущения. Wi Fi се отразява не само от хората, но и от стени, мебели, пода и изобщо почти всички предмети, които може да има в една стая. Тези сигнали са до 100 хиляди пъти по-силни от отраженията от човешкото тяло.

Wi Vi изпраща два безжични сигнала, всеки от които е противоположен на другия. Тези сигнали се изключват взаимно, докато не се сблъскат с движещ се обект, какъвто е човека. За да се заглушат нежеланите странични шумове, структурата на Wi Fi сигнала е изменена.
Устройството е запланувано да бъде лесно преносимо, така че ако имате притеснение, че някой се крие зад оградата на къщата ви, да можете да сканирате периметъра от мерки за сигурност.

Противоречиви са мненията, доколко полезно може да бъде подобно устройство, пуснато в масова продажба. Целта му е да можем да се предпазим от нежелани посетители, но винаги може да бъде използвано от недоброжелатели с користни цели. В момента резолюцията на изображенията е изключително ниска, но ако се усъвършенства цялата технология, може да се стигне до ниво, когато ще можем да разпознаваме лица.