Мултифункционалните устройства

Мултифункционалните устройства

Преди време, ако искате да притежавате скенер, принтер и ксерокс, трябваше да си купите три отделни устройства. Днес обаче, това не е необходимо – ако желаете да имате тези три неща, просто трябва да си потърсите мултифункционално устройство. Тези устройства съчетават ксерокс, принтер и скенер в едно. Удобството им е най-вече в това, че няма да е нужно да търсите място за три устройства, а само за едно. Освен това, цените на тези устройства паднаха много, и всеки може да си купи такова.

Подобно на принтерите, мултифункционалните устройства могат да бъдат лазерни или мастилено-струйни. Първите предлагат бърз печат и високо качество на печата, но пък цента им е доста по-висока. Мастилено-струйните устройства, печатат по-бавно, също имат задоволително качество на печат, и са много по-евтини.

Документ или снимка, която е разпечатана на лазерно устройство, няма да се повреди ако по невнимание бъде измокрена, нито пък, ако бъде оставена на слънце за известно време. Това обаче ще се случи, ако снимката е разпечатана на мастилено-струен принтер, или на такова мултифункционално устройство.

Мултифункционалните устройства са подходящи за използване в офиса или вкъщи. За дома може да си вземете мастилено-струйно такова, но за офиса Ви препоръчвам да изберете лазерно, поради дълготрайността и устойчивостта на напечатаното.

Ако сте решили да си купувате мултифункционално устройство, изберете такова, чиито производител е доказана на пазара фирма. Всички сте чували за Canon, Epson, HP, Xerox и други такива, световноизвестни марки. Именно такава марка устройство трябва да изберете, ако искате то да ви служи дълго и безпроблемно.

Днес на пазара има огромно разнообразие от марки, модели и видове мултифункционални устройства, така че всеки потребител може да вземе това, което най-добре отговаря на неговите изисквания за качество и бързина на печат, цена на устройството и консумативите в последствие, предпочитания за марка, вид (черно или цветно) и т.н.