Що е то периферно устройство

периферно устройство

Всеки е чувал израза периферни устройства. Не всеки обаче, е напълно наясно какви са тези устройства, и за какво служат. Всъщност, почти всеки знае, но просто има хора, които не знаят, кои устройства влизат в тази група. И напълно нормално – по-лесно е да се каже принтер, скенер, колонки или нещо друго, отколкото периферно устройство. Пък и е много по-разбираемо. Сега ще разгледаме какво представляват периферните устройства.

Най-общо казано, това са всички устройства, които се включват допълнително към дадена компютърна система. Така например, принтер, скенер, тонколони, факс, външни харддискове, USB памети, и т.н. Може би, на много места сте чели, че към периферните устройства спадат и мишка, клавиатура, монитор. Това обаче не е точно така. Тези неща са част от компютърната система, защото само компютър, без монитор, клавиатура и мишка, не върши никаква работа. Всичко останало обаче, което не е вътре в компютъра, и не е задължително необходимо на един компютър, е периферно устройство.

Изразът периферни устройства се среща най-често в учебни помагала по компютърна грамотност и информационни технологии. В ежедневието обаче, когато говорим за периферни устройства, ги назоваваме с техните имена – принтер, факс, колони и т.н.

Ако отидете в някой магазин за компютърна периферия, и кажете на продавача, че ви е необходимо периферно устройство, той ще Ви гледа с недоумение. Не защото не знае какво е периферно устройство, а защото има много такива, и той няма как да разбере какво точно Ви е нужно. Затова, когато отиваме да си купим периферно устройство, казваме на продавача, че искаме принтер, скенер, мултифункционално устройство или нещо друго.

Накрая да обобщим – периферните устройства са всички онези неща, които не са задължителни за нормалната работа на компютъра, и които се включват допълнително към него. Това са всички външни устройства, без които компютъра може да работи, но не може например да разпечатаме документ или да сканираме такъв, да свържем компютъра с други компютри и т.н.