Принтери, скенери, мултифункционални устройства

През последните години, много хора започнаха да си купуват принтери, скенери и ксерокси за дома. Причината за това е в ниските цени на тези устройства, които пък са породени от изключително жестока конкуренция в бранша. Тези три устройства се предлагат всяко поотделно, или пък трите заедно. И като казвам заедно, съвсем нямам предвид да си купите три устройства в комплект, а просто три такива в едно. По-практично е, най-малкото заради по-малкото място, което ще заема едно такова устройство.

Тези устройства се наричат мултифункционални. Те съчетават в себе си скенер, принтер и ксерокс. Имат всички функции на тези устройства, но както казах, всичко това е събрано само в една кутия. И като се замисли човек, пък и ако се поразтърси да разгледа цените на отделните устройства, и на мултифункционалните такива, стига до извода, че е много по изгодно да си купиш мултифункционално устройство, отколкото само принтер, ксерокс или скенер.

Друг е въпросът, ако сте сигурни, че няма да Ви потрябва ксерокс или скенер, макар че, все някога се налага. Но все пак, ако не са Ви необходими такива неща, може да си купите само принтер. И когато Ви дотрябва ксерокс или скенер, да отидете в някой копи шоп, и да си свършите работа. Мастилено-струйните мултифункционални устройства са по-евтини, и то доста, но пък за сметка на това консумативите им са скъпи. Иначе печатат качествено, но напечатаното лесно се уврежда от пряка слънчева светлина и вода.

Лазерните мултифункционални устройства, печатат доста по-бързо от мастилено-струйните такива. По скъпи са, но консумативите им са евтини. Качеството на печат е отлично, и дори отпечатаното да е измокрено, ако не се е скъсал листа, данните от него няма да станат нечетими.

За домашно ползване обаче, добра работа вършат и мастилено-струйните принтери, или мултифункционални устройства. Ако не Ви се налага често да го използвате, няма смисъл да давате повече пари за лазерно такова. Ако обаче търсите качество на печат, определено ще ви е нужно лазерно мултифункционално устройство.