Принтери – модерни устройства, с които да се върнем в миналото

Принтери – модерни устройства

Принтерите бяха измислени още в зората на настолните компютри, които бързо навлязоха в домовете на много хора. В началото те бяха черно – бели, и служеха предимно за откопирване на текстови документи или извадки, и много рядко за черно – бели снимки на хартиен носител, които ни връщаха доста далеч към миналото , което беше осеяно с такива фотографии. Разбира се, тогава нямаше скенер, принтер или компютър, имаше само лентов фотоапарат, а за цифровия още никой не можеше и да помечтае.

Така тези модерни машини ни пратиха обратно във времето, когато спомените се пазеха в кутии и в албуми, а не в папки. След време се появиха и цветните принтери. Цветовете им бяха размазани и бледи, но пък радостта от притежанието на такава машина беше неописуема. Така започна използването все повече на цифрови фотоапарати, чиито снимки смело качвахме на компютъра, откъдето ги принтирахме в различни цветове и формати. Отначало това ставаше на обикновена офис хартия, но след време, умните търговци започнаха да произвеждат и специална фото хартия, която беше по-скъпа, но пък снимките излизаха като от истинско фото, дори по-добре, защото бяха обработвани от самите нас.

Имаше и малки недостатъци – хартията и цветните мастила излизаха доста по-скъпо от обработката на една фотографска лента, но пък нямаше накисване, тъмни стаички и подобни бавни обработки. С идеята за по- евтини варианти възникнаха и лазерните принтери с тонери, които се използваха за печат на черно – бели документи от лекари, адвокати, счетоводители и много други, чиято работа е свързана с употребата на много бланки, декларации, карти и подобни. Принтерите изминаха много дълъг път на усъвършенстване, които не беше осеян с трудности и препънки. Те сякаш бяха измислени от някой, които едновременно искаше да осъвремени традициите ни, но и да ги запази леко по детски, от времето на лентовите фотоапарати и пишещите машини, за да запази усмивките ни малко по-дълго.