Motorola затварят завода за телефони в САЩ

moto x

Motorola Mobility обявиха, че ще закрият своя завод за телефони в Тексас до края на тази година. Това се случва само година след като отвори врати, явявайки се първия завод за смартфони в САЩ,  съобщава Indiatimes. Продажбите на техния флагман Moto X са били слаби, а разходите за поддържане на производството твърде високи, заяви говорителят на Motorola Mobility Уил Мос.

Въпреки, че концепцията на смартфона е измислена в САЩ и много телефони са проектирани там, по-голямата част от устройствата се сглобяват в Азия.

Фабриката в Texas позволи на Google да поставя надпис на телефона „Произведено в САЩ“, въпреки че сглобяването е само последната стъпка в процеса на производство и представлява сравнително малка част от цената на един смартфон. Цената до голяма степен се определя от чиповете, батерията и дисплея, повечето от които идват от азиатските фабрики.

В завода работят около 700 служители, които сглобяват смартфони Moto X за американския пазар, каза Мос. Той отказа да коментира дали Motorola ще съкрати работниците.

Google купиха Motorola Mobility за $ 12,40 милиарда през 2012 година. Първоначално телефона Moto X се продаваше за $ 600, но на фона на слабите продажби, Google свалиха цената на $399. Въпреки това, много малка част от устройствата е била продадена до момента.