5 ключови правила при разкодиране на телефони

Много специализирани GSM сервизи предлагат услугата разкодиране на телефони. Това се дължи разбира се на голямото търсене от страна на потребителите. Тъй като кодирането на апаратите е масова практика при мобилните оператори навсякъде по света, е напълно логично техните клиенти да се опитат да завоюват, освен пълно освобождение от тяхната тирания, и свободата да използват телефона си в предпочитаната от тях мобилна мрежа. За да бъде максимално ясно как стоят нещата при тази процедура, в настоящия материал ще ви запознаем с петте ключови правила при отключване на кодирани мобилни телефони.

  1. Законно/незаконно отключване

Телекомите насаждат едно изцяло погрешно схващане, а именно, че стъпките по разкодиране на телефони са винаги незаконно и неморално деяние. Това съвсем не е така, когато телефонът е изплатен от потребителя, а срокът на договора с оператора е с изтекла валидност. Възможно е да поискате телефонът да бъде разкодиран от самия оператор, но имайте готовност да получите отказ или да ви бъде поискана прекалено висока такса за услугата.

  1. Не опитвайте да го правите сами

Да, знаем, че в глобалната мрежа има огромен брой съвети за разкодиране на телефони, които можете да приложите, опитвайки да се справите без чужда помощ. Истината е, че посочените в много от сайтовете съвети не са ефективни, а в голямата си част са стара и отдавна изгубила давност информация. Дори да успеете да отключите устройството и да го използвате с произволно избрана СИМ карта, съществува голяма вероятност за повторното му заключване след рестартиране или ъпгрейд на настройките.

  1. Не го правете, ако сте все още обвързани с договорни отношения

Основна причина хората да търсят начини за разкодиране на телефони, е желанието да използват закупеното устройство в друга мобилна мрежа, което е разбираемо, но и незаконно при все още валидни договори за разсрочено плащане на апарата или при действащ в пълна сила абонаментен план. Когато занесете телефона си в специализиран сервиз и поискате отключване, трябва да знаете, че служителите там ще направят необходимата проверка преди да пристъпят към разкодиране. Да ги лъжете е напълно безполезно.

  1. Помислете за гаранционното обслужване

Ако сте закупили смартфона си в брой и без обвързване с абонаментен план към мобилен оператор, можете без никакъв проблем да го занесете в сервиз, предлагащ разкодиране на телефони, за да ви бъде възможно да го използвате в мрежата на друг оператор. Има една малка тънкост, обаче – с това си действие губите правото на гаранционна поддръжка от оторизиран сервиз. В случай, че се появи фабричен дефект или друг проблем в работата на устройството, ремонтирането му ще бъде за ваша сметка, а намирането на удачен сервиз – ваша отговорност.

  1. Цената не е твърда за всички устройства

Няма специализиран сервиз, в който услугата разкодиране на телефони да е твърда и валидна за всички модели и марки телефони. Стойността на услугата се базира на няколко основни фактора:

  • Модел и марка на апарата;
  • Операционна система;
  • Мобилен оператор, към който телефонът е заключен;
  • Тип на заключването – през мрежа или телефонен код.

Не се заблуждавайте, че вашият апарат ще бъде отключен на същата цена, на която е освободено устройството на ваш близък или познат. Това е възможно само ако са един и същи модел и с еднакъв метод на заключване, както и ако са ползвани услугите на един и същи сервиз, специализиран в разкодиране на телефони.