Какво е чилър?

чилъри

Чилърът е вид термопомпен агрегат, който предлага прост, икономичен и изключително ефективен начин на работа. Поставянето на една такава система у дома може значително да намали сметките за електрическа енергия на конкретния бизнес или домакинство.

Какви видове чилърни системи се срещат най-често?

Според начинът, по който е конструиран конкретен модел, чилърът може да работи по два основни начина – с вграден или с външен кондензатор. В първият случай, когато кондензаторът е вграден, говорим за интегрирана система, в която всички части се намират на едно място и са монтирани в една кутия, която може да варира по големина значително в зависимост от мощността. 

Интегрираността между отделните елементи на този тип чилъри ги прави по-удобни за монтиране в частни домове, основно къщи и вили. Във втория случай, кондензаторът се намира отделно от останалата част на уреда и може да е монтиран например в маза, задна стаичка или таванско помещение, което прави този тип чилъри по-препоръчвани за по-големи сгради, например офис-сгради, болници и сгради с административни функции.

За какви сгради е подходящ чилърът?

Чилърът е като цяло предназначен за да извършва климатизация на по-скоро малки сгради или средни по големина. Въпреки това, той може значително да варира в своите способности и мощност, така че не е трудно да се адаптира и за нуждите на много по-голяма и трудна за климатизация сграда. Чилърът е идеално решение както за употреба в домашни условия, например във вашата къща или вила, така и за не много големи офис сгради, които се нуждаят от икономически изгоден начин за климатизация.

Какви функции предлагат чилърите?

Основното приложение на чилърните системи е да охлаждат, което се подразбира и от името им. Голяма заблуда би било обаче да се мисли, че с това се изчерпва цялата им функция. Всъщност, чилърите вършат чудесна работа през цялата година и без значение от сезона. Освен, че могат да се използват за охлаждане през летните месеци, чилърите могат да се адаптират и използват отлично и за отопление през зимния сезон. Достатъчно е единствено инсталацията да се приспособи за това и ще е готова да ви осигури топлина през зимните месеци.

Прилагат се в създаването на хладилни помещения…


Чилърите се използват не само за да осигурят комфортна температура за живот и работа, но също така и в изграждането на хладилни помещения към ресторанти, хотели, месопреработвателни предприятия и други. Голямата мощност на чилърите позволява да се постигне много ниска температура, което ги прави идеални за целта.

Икономичност…


Според запознати с този тип инсталации, чилърът предлага много добри възможности за тези хора, които искат да постигнат максимално благоприятна и комфортна среда у дома и в офиса, но без да правят големи инвестиции в електрическа енергия. Чилърът се описва често като една от най-икономичните възможни опции, които да инсталираме. Действително, първоначалната инвестиция може да е малко по-голяма и сложна от поставянето на обикновен климатик, но после резултатите ще са повече от добри.

Издръжливост…


Като цяло чилърите са доста издръжливи. Обикновено почти всеки чилър може да работи и при температури от до минус 50 градуса, което в нашата страна на практика не се е случвало никога, така че чилърът безотказно ще функционира в местните климатични условия, без значение от сезона и температурата навън.

Недостатъци на чилърите…


– Част от хората споделят, че принципът на работа на чилъра ги затруднява и предпочитат по-опростена система за отопление.

– Първоначалната инсталация може да се окаже малко по-трудна и скъпа в сравнение с инсталирането на обикновен климатик.

– Като цяло е добре да разполагате с помещение, в което да поставите инсталацията, особено ако става дума за моделите с външен кондензатор, които се използват за охлаждане и отопление на по-големи сгради.

– Сред недостатъците на по-мощните чилърни системи би могло евентуално да бъде по-високото ниво на шум.