Какво да НЕ публикувате във Facebook и Twitter

Доста хора обожават да споделят неща за себе си в мрежата. Но истината е, че не ввсичко трябва да попада в интернет и да е на разположение на „приятелите“ ви във Facebook и Twitter.

Отначало имах доброто желание само тези, които са ми приятели в реалния живот, да ми бъдат приятели и онлайн. Но след 1-2 месеца разбрах, че това не че не е възможно, просто аз самата не го искам. Защото истината е, че всекидневно в мрежата може да срещнеш много интересни хора, които публикуват много полезна информация, и макар и да не ги познаваш наистина, искаш да си им „приятел“. И така вече приятелите ми във Facebook няма да казвам каква бройка са.

Пък и да бъдем откровени със себе си: не на всички, които познаваме реално, имаме доверието да споделяме конкретна и лична информация за себе си. Защо тогава да го правим в интернет?

Мога да ви обясня защо да НЕ го правите. Защото тази информация може да бъде „златна мина“ за крадците на самоличност, измамниците или други престъпници, които разбират достатъчно, че да използват социалните мрежи за достъп до информация. Специалисти по сигурността твърдят, че част от информацията, която давате може автоматично да ви превърне в цел за тези престъпници. Наскоро в Ню Хемпшир трима мъже бяха задържани и обвинени заради ограбване на домове, като избора на определените къщи са правили на база промяна в статуса във Facebook. Какво ще кажете? И само не си мислете, че българските крадци, понеже доста често са по-мургави, не биха се сетили да използват такъв източник на информация.

А ето и съветите, които бих могла да ви дам:

– Не е хубаво, когато решите да ходите на почивка някъде за по-дълго време, да публикувате съобщение, да промените статуса си или каквото там се сетите, и да дадете информация кога точно тръгвате и кога ще се приберете. Откровено казано, даже си е глупаво. Признавам – и аз като бях това лято на почивка като пристигнах директно публикувах във Facebook нещо от рода: „Юхуу вече съм еди къде си, още цели 3 дни море“. Следващият път ще се въздържа от това и след като се завърна ще публикувам някоя и друга снимка.

– Определена информация, като примерно моминското име на майка ви, се използва в много банкови институции, а и в интернет за идентификация. Така че, помнете какво сте задавали като таен въпрос/отговор и не го публикувайте постоянно в социалните мрежи. Даже името на домашния ви любимец може много да улесни престъпниците.

– Друга информация, за която трябва да си помислите преди да направите публично достояние е пълната ви дата на раждане. Знам, много е готино като си намериш стената залята от хубави пожелания за рождения ви ден, но може пък просто да изпуснете годината. И това е нещо.

– Истинските ви приятели (тоест тези офлайн) вероятно знаят къде живеете. А ако примерно не знаят винаги е по-добре да им изпратите лично съобщение или да им се обадите по телефона. Недейте да слагате информация за това къде точно живеете в профила си. Извънредно улеснявате хората с нечисти помисли за вашия имот.

– С това може би трябваше да започна, но и сега не е късно: недейте безразборно да добявате „приятели“. Ако са ви направили добро впечатление – ок, но ако въобще не знаете какви са тези хора и за какво се борят, се излагате на риск.

– Има информация, която едва ли ще свърши добра работа на крадците, но определено ще изуми работодателите ви. Затова ако искате да запазите добри отношения, пък и да запазите в някои случаи и работата си, намерете начин колеги и работодатели да не виждат палавите ви самопризнания на стената. Има различни варианти за настройки. А и също така, като сте излъгали, че сте болни, недейте да публикувате снимки от екскурзията ви в точно този ден.

– И като за край обърнете внимание на дължината и естеството на паролата ви. Колкото по-дълга, толкоз по-добре. Но ако се състои от трите ви имена няма да има полза. Гледайте да е абсолютно нелогична и дълга. Незнам как ще я запомните, ама недейте сега да си залепяте навсякъде бележки с нея за да си я помните.

Ще се радвам ако дадете и вие по някой съвет!