Как да превърнем уеб камерата в камера за видеонаблюдение?

Всеки от нас, напускайки пределите на дома си, се устремява към текущите задачи, без да се замисля за нещата, които оставя зад себе си, а именно пари, скъпи бижута, електроника, а да не говорим за ситуациите, в които поверяваме любимите си близки в ръцете на чужди и почти непознати хора – бавачки, болногледачи, чистачи.

За повечето хора е напълно немислимо инсталирането на охранителна видео система, поради ред причини, най-важната от които – финансова, като дори не подозират, че има едно съвсем просто и нискобюджетно решение – уеб камерата на настолния или преносим компютър. Това простичко приспособление може да се окаже животоспасяващо и превантивна мярка срещу крадци и други нарушители на личното пространство.

Моментална конверсия от уеб камера към охранителна – необходими съставки:

Ако вече сте убедени в ползата от преобразуване на уеб камерата в охранителна, е съвсем логично да се запитате: Какво ще ми бъде нужно? Като начало, има чудесни безплатни софтуер и приложения, с които операцията си остава нискобюджетна. Ето три опции, които ще задоволят нуждите на потребителите на Windows и Mac:

Sighthound (Windows, Mac) – Този App ви позволява да записвате, при наличие на движение.

Нещо повече, той може да направи разлика между хора и предмети и дори ще ви позволи да засечете движение в критични точки като врати и прозорци – отлична допълнителна предпазна мярка.

iCamSource (Windows, Mac) – Това безплатно приложение работи с почти всяка уеб камера.

Чудесното при него е, че ви позволява да се свържете и наблюдавате през всяко мобилно устройство с iCamSource инсталиран софтуер. Така че, ако оставите лаптопа си като средство за наблюдение, можете просто да използвате мобилния си телефон, за да хвърляте по един поглед, когато сметнете за необходимо.

Забележка: Приложенията за iOS и Android струват по 5 щатски долара всяко, но ви уверяваме, че тази сума си заслужава.

iSpy е друга безплатна програма за наблюдение на камери тип отворен източник и с почти неограничени възможности. Това приложение предлага постоянно нови функции и подобрения, като например възможност за активиране на произволен брой свързани камери при движение, звук или по график.

Този App има невероятни допълнителни функции като разпознаване на регистрационни табели, проследяване на движения, отложен запис и др. Въпреки всички предимства, тази програма е малко по-сложна като настройка от другите изброени, но както при всичко останало в живота, и при домашното наблюдение понякога са необходими компромиси.

Каква камера е най-добре да използваме?

Основната съставка за домашно видеонаблюдение е, разбира се камерата. Ако лаптопът или домашният ви компютър няма вградена камера или наличната е повредена, винаги можете да закупите добър модел на минимална цена. Ще се изненадате какво разнообразие от качествени камери предлага родния пазар, при това подходящи дори за хора с ограничен бюджет.

За целите на домашното видеонаблюдение е добре да изберете камерата спрямо следните фактори:

Качество на изображението: Това включва разделителна способност, но също така означава скорост на кадрите в секунда, а за целите на видеонаблюдението, важна характеристика е и автофокусът. Потърсете камера с видео резолюция от поне 1280 x 720 (720p HD). Модел с по-ниска резолюция също може да е свърши работа, ако не ви трябват кристално ясни изображения, но избягвайте всичко по-малко от 640 x 480.

Възможност за нощно наблюдение: Внимание! Евтините уеб камери често имат проблеми със записването при слаба светлина, а това може да провали цялата идея за видеонаблюдение. По-добрите ( и малко по-скъпи) уеб камери имат по-добри сензори за ниска осветеност – нещо, което обезателно трябва да обмислите.

Чувствителност към движение: Това е особено полезна функция на модерните камери за наблюдение, която е вече налична и при някои модели уеб камери, като при по-добрите продукти е налична и опция за допълнително повишаване на чувствителността , както и настройка за избор на типа движение, при което камерата ще се активира.

PTZ – Pan, tilt, zoom – Това са скъпи, но много ефективни камери за наблюдение, способни да покрият един по-голям периметър на наблюдение, чрез завъртане по хоризонтална и вертикална ос. Едва ли е нужно да ви обясняваме предимствата на зумирането – с тази функция, ще можете да разгледате дребни детайли, да разпознаете лица и дори да разчетете по-дребни надписи.