Светът ни е заобиколен от камери за видеонаблюдение

Ако през миналия век Оруел е звучал еретично, когато в книгата си 1984 е описал постоянното присъствие на камери за видеонаблюдение в живота на човечеството, то днес тази ерес се е превърнала в реалност, с която до толкова сме свикнали и сме приели, че на никого вече не прави впечатление.

Днес сме заобиколени от всякакви модели охранителни камери, навсякъде, където и да отидем. По пътищата и оживените улици ни наблюдават и записват различни системи за видеонаблюдение, поставени там от съображение за нашата сигурност. В магазините ни следят различни модели камери за видеонаблюдение, целящи да ни предупредят, че обектът се охранява и всяко наше погрешно действие ще бъде записано и използвано срещу нас.

Собствениците на търговски и производствени обекти, също си позволяват да следят всяко движение на наетите от тях работници и камерите за видеонаблюдение на работното място днес се смятат за нещо нормално.

Остава, обаче въпросът: Това, че сме приели повсеместното присъствие на камерите за нормално, прави ли следенето на всяка наша стъпка и морално? Оправданията, че се опазва частна или обществена собственост, че се прави в името на нашата сигурност, че наблюдението е необходимо на правоохранителните органи, за да се разкриват и предотвратяват престъпления, притъпяват ли усещането за посегателство над личното ни пространство?
Очевидно да, защото всеки ден на ново място се появяват нови камери за наблюдение, независимо дали можем да ги забележим или не.

Истината е, че  охранителните системи за видеонаблюдение са необходими. Нарастващата престъпност и неефективната полиция принудиха болшинството собственици сами  да се погрижат за охраната на своето имущество, а най-ефективното и достъпно средство за охрана е всевиждащото око на  охранителната камера.

Макар да не е съвсем морално, един бизнесмен има правото да следи как неговите работници се отнасят към повереното им имущество и как изпълняват своите професионални задължения.
Държавата има правото да постави скрити и открити, свързани с кабели или безжични камери за видеонаблюдение, щом така ще ни предпази от кражби, вандалски актове и тероризъм.

Частната собственост и обществената сигурност днес са с по-висок приоритет, пред чувството за свобода и съвсем логично е в такъв случай да приемем напълно и да свикнем с присъствието на модерните системи за видеонаблюдение.

В наши дни, освен огромно разнообразие от видове и модели имаме и различни, в зависимост от качеството на моделите камери за видеонаблюдение – цени, които могат да превърнат всеки желаещ в Big Brother, който ще приемем с безразличие, след като сме свикнали с мисълта, че светът ни е заобиколен от камери за видеонаблюдение.