Избор на ограда за двора

избор на ограда

Предстои ви изграждане на ограда. Както повечето хора, тъй като никога преди не сте поръчвали и монтирали такава, нямате и най-малка представа какво ви очаква и с колко различни неща трябва да се съобразявате при този избор.

Ето защо четете тази статия – имате нужда от помощ. За щастие, от ogradnipana.bg могат да ви я предоставят – ето основните неща, които трябва да имате предвид за вашия нов проект за ограда.

Материали

Първо и най-важно трябва да знаете, че има много различни материали, от които да избирате. Не е нужно да се придържате към до болка познатите дървена или телена ограда, например. Напоследък модерни и достъпни са метални огради тип щора, които освен естетични, са здрави и надеждни, като предлагат най-добро съотношение цена/качество.

Всеки материал за ограда има различни предимства и недостатъци. Някои са много по-издръжливи от други, някои изискват много повече поддръжка, някои гарантират по-висока сигурност и т.н..

Направете необходимото проучване и се уверете, че избирате материала, който е подходящ за вашия проект. Оградите издържат минимум около 20 години. Със сигурност не искате да изградите ограда, само за да я съборите след няколко години, нали?

Разходи

Друго нещо, което трябва да вземете предвид при вашия проект за ограда, е, че разходите могат да варират значително. Разходите за ограждане на двор силно зависят от вида на материала, който използвате.

Телената ограда обикновено е най-евтината. Като цяло оградите от ковано желязо и стомана са най-скъпи. Дървото, винилът и ламелените огради попадат някъде в средата на спектъра.

Преди да започнете проекта си, е препоръчително да създадете подробен бюджет. По този начин ще знаете кои материали попадат във вашите възможности и колко място за реакция ще имате в случай на непредвидени разходи.

Мястото

Живеете си в къщата от години. Знаете точно къде свършва вашият двор и къде започва дворът на съседа ви. . . или не точно?

Истината е, че може да не знаете това толкова добре, колкото си мислите. Дворът на вашия съсед може да се простира по-далеч във вашия, отколкото предполагате. Това може да бъде сериозен проблем, когато се издига ограда.

Ето защо, преди да започнете проекта си, трябва да сте 100% сигурни, че не навлизате в собствеността на вашия съсед. За целта си има фирми и професионалисти, които могат да направят легалните замервания и да определят точните граници на парцела.

Поддръжка

Просто казано, някои материали са по-здрави от други. Като такива, те изискват много по-малко поддръжка през годините. И когато даден материал за ограда изисква по-малко поддръжка, това изисква не само по-малко време, но и по-малко пари.

Дървената ограда е най-нуждаещият се от поддръжка материал, който съществува. Трябва да се запечатва и боядисва на всеки 3 до 5 години. На другия край на спектъра са оградите тип щора, които са изградени от метални ламели, чиято единствена поддръжка е да се почистват от време на време.

Стомана, ковано желязо и телена ограда оформят средата на спектъра. Всички те имат свойството да ръждясват и затова периодично трябва да се почистват от ръжда.

Визия

Не всички огради са конструирани по един и същи начин. Докато някои са непрозрачни по природа, други оставят големи празнини между отделните си елементи. И докато някои са високи метър, други са високи метър и половина или дори 2 метра.

Накратко, има много различни стилове огради, достъпни за вас. Не е нужно да се задоволявате с най-обикновения вид.

Направете проучване и намерете ограда, която отговаря на вашите предпочитания и нужди. Ако държите на определени цветове и форми, металните огради тип щора вероятно ще покрият всичките ви изисквания

Монтаж

Може да погледнете някоя ограда и да си помислите, че монтажът ѝ ще бъде лесен. Просто забиваш стълбове в земята, нали?

Е, това със сигурност е един от аспектите. Въпреки това, не можете просто да поставите тези стълбове в земята без подготовка. Трябва да се уверите, че са равни, да се уверите, че са заровени на правилното разстояние и още много специфики, които само майсторите знаят.

Казано просто – ако никога преди не сте монтирали ограда, вероятно ще имате проблеми с нея. Поради тази причина, вместо да инсталирате ограда сами, трябва да помислите да възложите задачата на опитен професионалист.