Моторни поливни помпи – видове и съвети за правилен избор?

Моторни поливни помпиЗа добив и изпомпване на вода са разработени десетки видове специализирана техника. Един от тях са моторните поливни помпи, използвани в частни градини и големи земеделски стопанства. Те представляват своеобразна мобилна станция, оборудвана с водна помпа, превърнала се в незаменим помощник при изграждане на напоителни системи и частни водопроводи.

Приложение и техническо устройство

Този вид техника се използва не само за изпомпване на вода от кладенци и сондажи с цел по-нататъшното й използване за напояване и битови нужди, но също така за изпомпване на течности и дори за почистване на канализационни ями. Автономните агрегати дават възможност значително да се улесни управлението на стопанствата в неелектрифицираните извънградски зони.

Основното предимство на автономните поливни помпи е тяхната компактност и възможността да се използват в широк спектър от дейности. Моторната помпа е лесна за транспортиране и не изисква специални условия за съхранение. Лесно се пренася из обекта чрез демонтиране на смукателните и изпускателните маркучи за максимално удобство.

Принципът на работа на системата е базиран на това, че под действието на движението на работното колело възниква центробежен ефект, който хвърля вода в корпуса на помпата и също така образува и насочва водния поток към дюзата. В резултат на вакуума, който възниква близо до въртенето на оста, вентилът се отваря и течността влиза в тръбата.

Всмукването на водата и подаването й към помпата се осъществява през маркучите, прикрепени към входно-изходния отвор. За да се предпази помпения агрегат от проникването на по-големи от допустимите частици, краят на смукателния маркуч е снабден с мрежест филтър.

На какво да обърнете внимание при избора на поливна помпа?

Към моторните помпи, които ще бъдат използвани активно за поливни мероприятия, има множество изисквания. Важно е да познавате специфичните характеристики на този вид устройства, за да можете да направите правилен избор. Имайте предвид, че всички параметри са определящи за ефективността на напоителната ви система.

Производителността на мотопомпата е най-важният параметър. Той показва количеството течност, което помпата може да изпомпва за минута. Именно този параметър е решаващ за целесъобразността на използването на уреда в специфични условия. За битови нужди в малка извънградска зона или за организиране на поливане на насаждения с мотопомпа е достатъчен агрегат с производителност 130-150 л / мин.

Когато планирате да осигурите водоснабдяване на дома или стопанството, ще ви е необходим по-мощен агрегат, чиято производителност варира в диапазона 500-1000 л / мин. Ако моторната помпа е предназначена за източване на наводнени зони, при пожарогасене и други аварийни ситуации, тогава е по-добре да спрете избора си на агрегати с висока производителност от 1000-1200 л / мин.

В зависимост от типа на двигателя , моторните помпи биват бензинови, дизелови и газови. Мощността на моторните поливни помпи с бензинов двигател може да достигне до 1600 л / мин, което ги прави ефективни както за изпомпване на чиста вода, така и на замърсена течност.

Мотопомпите с бензинов двигател са най-популярни сред собствениците на извънградски имоти. Популярността на тяхното използване се обяснява с лекотата на работа, високата производителност и относително ниската цена на агрегатите. За единственият недостатък на тези видове агрегати може да се посочи преди всичко високият разход на гориво.