Историята на един изхвърлен хард диск за $7.5 милиона

Биткойн

Много хора могат да ви разкажат своята тъжна история за изгубен или счупен хард диск, съдържащ ценна информация, която биха искали да могат да възстановят. Със сигурност обаче, в момента едва ли има по-нещастен човек на планетата от Джеймс Хауелс, изхвърлил толкова ценен хард диск на боклука.

The Guardian съобщава, че това лято Хауелс е изхвърлил твърдият диск на своя лаптоп Dell, който е изгорял преди време. Какво ли е почувствал миналият петък, когато осъзнава, че в него е имало дигитален портфейл с около 7 500 биткойна, създадени през 2009 без почти никакви вложения. Джеймс, който е IT професионалист, споделя, че грешката се е случила някъде към средата на месец юли, когато един биткойн е струвал $90.00. В момента единица от виртуалната валута има стойност над $1000.00, което означава, че в момента има диск за 7.5 млн. долара погребан някъде дълбоко в сметището.

Според историята в Guardian, Хауелс няма резервно копие. На самият диск се е намирал ключът, с който се получава достъп до биткойните, а без него парите са безвъзвратно изгубени. Джемйс направил тези 7 500 биткойна през 2009, но спрял да се занимава с това само след седмица, защото приятелката му постоянно се оплаквала, че лаптопът му ставал прекалено шумен и загрявал, докато той решавал сложни математически задачи, нужни за създаването на нови биткойни. След известно време лаптопът му се е счупил и го продал на части, но задържал твърдият диск. Той стоял в чекмеджето на бюрото му повече от три години, докато не дошъл денят за „почистване”. В момента той се намира някъде из сметището на Нюпорт, Уелс.

Хауелс събрал приятели и отишли на сметището да търсят ценното устройство, но трябвало да претърсят поле с размерите на футболно игрище, а самият диск вече е бил затрупан от няколко месеца и шансът да бъде намерен е нищожен. Самият Джеймс не е искал да се вдига такъв шум, но всички водещи агенции гръмнаха с новината и го направиха медийна звезда. Ако не по-богат, Хауелс стана доста известен.