Покупка на компютър

Лаптоп Toshiba

Сигурно знаете, че рано или късно, компютрите ще бъдат изместени от по-модерните устройства – лаптопите от Toplaptop. Това се случва и в момента, но темповете на това изместване, за момента са доста малки. Още едно доказателство, че все още се търсят компютри, е фактът че се предлагат такива. Ако никой не търси дадено нещо, какъв е смисълът от предлагането му?

Идеята ми сега е да обърнем внимание на компютърните компоненти, които са от съществено значение, когато искаме да си купим компютър.

На първо място е процесорът – това е сърцето на всеки компютър. Важно е той да е стабилен и достатъчно мощен. Казвали сме нееднократно, че в зависимост от натовареността на компютъра, и програмите, които ще използвате, процесорът трябва да е издръжлив, за тяхното нормално функциониране.

Друг компонент, който е важен за работата на компютъра, е неговата оперативна памет. Ако нейният размер е 2 GB са напълно достатъчни – изключително малко програми и приложения, се нуждаят от RAM памет, по-голяма от тази.

Харддискът на компютъра, е мястото където ще съхранявате Вашите данни и документи. Неговият капацитет зависи от Вашите предпочитания. Не забравяйте обаче, че почти всеки един компонент от компютърът, за разлика от тези на лаптопа, винаги могат да бъде подменен. В това число и харддискът – ако свободното място на него Ви стане недостатъчно, винаги може да го подмените с друг, по-голям, или пък да добавите още един. И това не важи само за харддиска.

Видеокартата също е важна, особено ако ще играете игри, или пък ще използвате тежки графични програми.  За всичко останало, всеки компютър с вградена видеокарта ще Ви е перфектен.

Това са едни от най-важните компоненти, които следва да гледате, когато сте решили да си купите нов компютър. Трябва да гледате и за марката – нека да е доказана, а не някоя новосъздадена, защото може продуктите й да не са достатъчно качествени.