За какво да следим, когато купуваме компютър

компютри

Закупуването на жилище или служебен компютър може да е голямо, а понякога и скъпо решение. По-долу ще откриете списък с полезни предложения относно това за какво да се оглеждате и питате при закупуването на нов (или втора ръка) компютър.

Нови или употребявани компютри?

Ако искате да спестите пари, то можете да закупите използван компютър – и това ще ви помогне да ги спестите. Закупуването на един такъв компютър вместо нов може да ви спести от няколко десетки, до няколко стотин лева.

В допълнение към това, частни лица и фирми по различни причини също продават своите използвани компютри. Все пак е добре, ако си взимате PC втора ръка, да внимавате за следните неща:

Уверете се, че няма физически щети като огледате портовете, както отвън, така и отвътре.

Уверете се, че сте платили за това, което получавате.

Уверете се, че компютърът ви има наличен Windows (инсталиран), което да го направи готов за работа.

Имайте предвид, че производителите няма да прехвърлят гаранцията от новите устройства към употребяваните, но все пак има такива магазини, които предлагат настолни компютри, където се предлагат с гаранция и нови, и употребявани PC-та.

Mac или PC

Решението при закупуването на Macintosh или друга марка PC компютър с операционна система MS Windows винаги е разгорещен дебат. Ако все още не сте решили какъв компютър искате да си закупите – Mac или такъв с Windows, то можете да разгледате списъци с предимства и недостатъци на двата типа и съответно да прецените кой ви устройства.

Какво да търсите?

При закупуването на компютър, вероятно имате обща представа относно това което искате от него. По-долу ще видите списък на различните компоненти, които могат да бъдат намерени в компютъра, както и няколко препоръки и съвети.

Кейс

Кейсът или „шасито” често се пренебрегва при поупката на нов компютър, но е хубаво да им обърнете внимание.

CD медия

Повечето компютри днес имат включено записващо устройство в компютъра. Ако искате да правите собствени CD-та или DVD-та, то е подходящо да си закупите именно компютър, който поддържа такова записващо устросйтво.

Хард диск

Твърдият диск е мястото, където ще се съхраняват всичките ви файлове и цялата информация. Уверете се, че ще изберете компютър, имащ хард диск с достатъчно свободно пространство и работещ с достатъчно бърза скорост, така че да не забавя цялостната работа на компютъра и да отговаря на вашите нужди.

Памет

Паметта е едно от най-важните решения при покупката на компютър. Колкото повече памет има в компютъра, толкова по-ефективен е той и в състояние да работи.

Модем

В зависимост от това как планирате да свържете интернет модема си, то той може да не е толкова важен при покупката. Най-голям процент потребители днес използват широколентов интернет, който не изисква модем.

Мрежова карта

Почти всички компютри днес имат мрежова карта или мрежова опция в дънната платка. Мрежовата карта ви позволява да споделяте файлове между компютри в дома си и да се свързвате с широколентова интернет връзка.

Процесор

Компютърният процесор винаги ще бъде едно от най-важните съображения при закупуването на компютър. Днес има множество производители на CPU / процесор, което може да бъде объркващо, но и по-рентабилно, тъй като имаме повече възможности при избора на компютърни процесори.

Звукова карта

Днес стандартните звукови карти, които са включени с компютър са достатъчни за почти всички компютърни потребители. Все пак, ако планирате да правите редактиране на звук или смесване на такъв, уверете се, че сте погледнали възможностите на звуковата карта.

Видео карта

За компютърните игри, видеокартата се превърна в един от най-важните фактори за паметта и процесора. Ако имате намерение да използвате вашето PC за игри, уверете се, че GPU видеокартата и видеопаметта отговарят на изискванията.