От какво значение е охладителя на процесора

охладител на процесор

Критично важен е. Колкото по-добър е, толкова по-добре ще усетите работата на процесора. Да кажем имате от онези малки, квадратни охладителчета, който имат на горната си част една перка. Ако ще го ползвате за касов апарат е добре, но ако използвате компютъра за ежедневни задачи, обезателно се отървете от това парче метал. Имате естествено богат избор от възможности, но винаги трябва да внимавате какво закупувате.

Като за начало, определете си цена. Дори и за 20лв има хубави охладители. След което, вижте какъв е сокета на процесора. По него, вие ще трябва да определите възможността за монтиране. Не може да сложите двигател от Ferrari на Smart, нали? След като вече сте разбрали, какъв е сокета, е време за едно хубаво претърсване на потенциални претенденти. Перките са от значение, ако са две е много добре, но дори да е една, пак ще ви свърши работа.

Ако ще искате по-високи резултати, определено се постарайте да си вземете от тези, който в основата си имат няколко медни тръби. Дори от тях може да намерите добри на ниски цени. Добре е, при тези охладители, тръбите да са от 6 нагоре. При 4, вече се намирате в много ниско качество. Преглеждайте и разпределението на радиаторните ленти. Колкото по-голяма площ имат за охлаждане, толкова по-добре. Колкото повече вентилатори и радиаторна площ имате, толкова по-добро охлаждането. Но това естествено, увеличава цената.

Може да изберете и от прилепналите за процесора охладители. При тях също има сполучливи модели, но това се среща по-рядко. Горещо препоръчвам да избягвате този вид охлаждане за компютър. Винаги се насочвайте към тези с медните тръби. Те определено ще имат по-голям коефициент на действие и ще покачат производителността на компютъра ви, от колкото останалите. Може дори да добавите по един филтър за прах. Ако сметнете, че питата на радиатора е твърде гъста и почистването няма да е от най-лесните неща.