Кърлежи – кога и къде да бъдем най-бдителни?

Кърлежи Кърлежите са едни от най-опасните вредители, с които е възможно да се сблъскаме. Те са паразити, които се прикрепят на удобно място върху човешкото тяло, от където могат лесно да смучат кръв. Обикновено заемат позиция по гънките зад коляното, под мишницата или в областта на слабините, където най-лесно достигат до кръвния поток и пробиват кожата.

Кърлежите са много опасни животни, защото те разпространяват редица заболявания, сред които марсилска треска и лаймска болест, но не само. Поради високия риск от заразяване е много важно да оставите работата по отстраняването на кърлежа на личния си лекар, който след това ще проследи здравословното ви състояние за да се увери, че всичко е наред.

Какво време обичат кърлежите?

Кърлежите обичат най-много типично пролетните дни, в които времето е не много горещо и няма твърде силна слънчева светлина. Разбира се, те изпълзяват във всякакво време, но най-активни са именно в такива дни. Обикновено активността им е най-висока от пролетта до есента, а през зимните месеци се крият под камъни, под мазилка, в пукнатини на сгради или под земята. Традиционно пик на кърлежите има пролет и есен, когато моравите се покрият със свежа зелена трева.

В коя част от деня са най-активни?

Най-често кърлежите са активни сутрин рано, като именно тогава рисковете да ви хване акар са най високи. Обикновено рано сутрин кърлежите изпълзяват по върховете на стръкчетата трева и очакват да се закачат за своята евентуална жертва.

По обед те най-често се скриват, защото силната слънчева светлина е едно от най-омразните неща за кърлежите. Въпреки това, препоръчително е да сте изключително внимателни по всяко време на деня, защото такова нещо може да ви се случи по всяко време, включително и по най-неочаквано време и на най-непредвидимо място.

Кои са рисковите места у дома?

Риск от кърлежи може да има какво във вашия дом, така и в пространствата около него. Ако имате куче или котка, които излизат на вън, а след това подремват на дивана, добре е да държите мястото под око и да третирате помещенията с подходящите препарати периодично. Освен дивана в хола, креватчето на домашния любимец също е доста рисково място, като там вероятността от поява на кърлеж е дори още по-голяма.

Кои са рисковите места в двора?

Сред най-рисковите места в двора, на които вероятността от поява на акари е най-голяма, са сенчестите места под дърветата, местата с по-дълбока трева, както и цветните лехи, в които има повече зеленина и влага. Край стените на къщата също съществува риск, който е по-висок от средния, защото евентуалното наличие на пукнатини може да служи като убежище за кърлежите.

 

Как най-ефикасно да се предпазим?

Най-ефикасният начин да защитим себе си от кърлежи е като носим дълги панталони, затворени обувки и чорапи, а също така като избягваме да влизаме във високи треви и храсти. Освен това, винаги след излет и разходки сред природата е добре да проверяваме тялото си дали няма по него кърлежи.

Винаги разчитайте на професионалистите…
Ако считате, че във вашия дом е възможно да има кърлежи, тогава не се колебайте да търсите помощ от професионалистите, които имат опит в унищожаването на кърлежи. Фирмите с опит в сферата на дезинсекцията могат значително да ви помогнат, а разходите за това са незначителни. Подобна работа е рутинна, защото професионалистите използват много силни препарати и едновременно с това знаят точно къде да третират за оптимално добър резултат.