Къде да пръскаме против кърлежи?

кърлежи и опасностиПръскането против кърлежи е задължително не само за хората с домашни любимци, но и за всеки живеещ в къща с двор и повече растения. Кърлежите могат да се открият и н двора, и вътре в къщата, което си е една наистина доста неприятна новина. Ето на кои места е добре да обърнем повече внимание:

Под дървото в двора…

Едно от местата, на които трябва да се обърне особено внимание е дървото в двора. Дървесната сянка наистина привлича изключително много кърлежите с това, че за тях това е едно сигурно и надеждно място в слънчевия двор, на което да намерят избавление от жаркото слънце през горещите дни от годината. Ето защо под дървото (или под дърветата ако са повече) трябва да пръска особено старателно и да не се пропуска процедура.

В храстите и дълбоките треви…

Ако имате из двора декоративни храсти или декоративни тревисти видове, които да израстват на по-голяма височина, вие непременно трябва да обърнете повече внимание и да напръскате старателно. Тези места също привличат кърлежи с това, че там има възможност за укритие в дълбоката трева, като в същото време изкачването до върха на стръкчетата позволява да се намери по-лесно плячка.

Креватчето на кучето…

Креватчето на кучето е особено рисково място. Там можете винаги да откриете нещо, което не ви се иска. На това място обаче бъдете предпазливи. Ако ще пръскате там, то задължително използвайте само продукти, които са изрично определени като напълно безопасни за домашни животни.

Дивана в хола…

В домовете, в които има куче, диваните са доста рисково място. Там често кучето се излежава с часове, а за нахранилите се кърлежи има добро прикритие сред възглавниците. Там и риска за хората е най-голям, защото освободилите се кърлежи рано или късно ще огладнеят и тогава най-вероятно вие ще се окажете най-близо до тях. Пръскането тук също е доста препоръчително, но само с препарати, които са предназначени за употреба у дома.

Под хранилката за птици…

Под хранилката за птици е място, на което също трябва да обърнете специално внимание. Там често кацат птици, което привлича кърлежите. Освен това, там не рядко спират и заинтересувани котки, които не губят надежда, че могат да докопат вкусна плячка. Ето защо е добре да сте особено предпазливи именно там и да напръскате старателно. Там също трябва да внимавате с типа препарат, защото на подобно място се очаква да се появяват и други животни, които вие не желаете да нараните.

Край каменни огради…
Край каменни огради се наблюдава доста висока концентрация на кърлежи и доста хора споделят, че са прихванали кърлежи именно на такива места. Не пропускайте да напръскате старателно край оградата, макар и там да няма гъста растителност. Тези места предлагат укритие на кърлежите и именно там има най-висок риск да ви се прикачи някой от тези противни паразити.

Край пътеки из двора…
Ако живеете в по-голяма извънградска къща на лозе, на село или във вилна зона, бъдете предпазливи край пътеките в двора. На тези места кърлежите знаят, че ще преминете вие или някой ваш домашен любимец и там риска е доста по-голям от обикновено. На тези места можете да се постараете повече с пръскането против кърлежи.

Където складирате дървата…
На местата, на които държите дървата за огрев за зимата трябва да се внимава особено много. Там трябва да се пръска старателно против кърлежи, защото те обичат да се крият между дървените късове. На такива места кърлежите намират сянка, спокойствие, тъмнина и влага.

Какво друго можем да направим освен пръскането?

Освен препаратите против кърлежи, на пазара има и други интересни идеи, които могат да помогнат да се справим с този проблем. Тръбичките за кърлежи са доста интересни и според експертите те помагат да се намали популацията на инсектите с около 90%, което не е шега работа, а едно доста добро подобрение.

Те представляват малка тръбичка с дължина от едва няколко сантиметра. Вътре в нея има материал, който наподобява памук. Той е напоен с много опасна за кърлежите отрова, но е безвреден за други животни. Начинът, по който функционират тези отровни тръбички е много креативен.

Във всяка селска къща или извънградска вила понякога се появяват мишлета. Те търсят памук и други меки пухкави материали за да направят с тях гнездата си меки и уютни. Точно това ще им предложат малките напоени с отрова за кърлежи тръбички. Мишките ще вземат памука и ще го занесат в гнездата си, където обикновено има големи популации от кърлежи.

По този начин, без да подозира, мишката ще изтрови всички кърлежи в гнездото си. Този метод за борба с кърлежите е много интересен и предлага една съвсем различна гледна точка за борба с тези гадни вредители.