Какъв монитор да купим

Монитор

Без значение дали гледате филми, играете игри, четете електронни книги или просто сърфирате в интернет, със сигурност прекарвате поне по няколко часа на ден пред компютъра. След като прекарвате доста време вторачени в екрана, решението какъв монитор да си вземете е доста важно и трябва да вземете под внимание няколко фактора, освен цената, преди да вземете решение какво точно да купите. Ето няколко насоки, които ще ви помогнат да решите кое е най-доброто за вас:

Размер – когато компаниите обявяват размера на екрана, те винаги имат предвид диагоналната дължина. По времето,когато LCD мониторите започнаха масово да навлизат и заменят старите модели, 14 и 15 инча бяха нормален размер. След това постепенно размерите на мониторите започнаха да се увеличават, а техните цени да намаляват. В момента можете да си закупите нов монитор от над 24 инча на много достъпни цени. Доколкото пространството в офиса или стаята, където държите компютъра си го позволява, винаги е най-добре да вземете по-голям екран. По този начин няма да се налага да се взирате в различни детайли, а ще виждате добре всичко, което ви е нужно.

Резолюция – тя показва броят пиксели, които мониторът използва, за да покаже дадено изображение. Първата цифра показва броят пиксели по хоризонтала, а втората – броят по вертикала. Например един 27 инчов монитор предлага 2560 на 1440 пиксела резолюция. Винаги следете големите монитори да имат и по-висока резолюция, в противен случай изображенията ще се показват по-големи и не дотолкова детайлни.

Пропорционалност или Aspect Ratio – тази характеристика показва съотношението между ширината и височината на екрана. Повечето монитори са с пропорции 16:9 или 16:10. Един 24 инчов, 16:9 екран е с резолюция 1920 на 1080 пиксела, докато друг екран със същите размери, но пропорция от 16:10 е с резолюция 1920х1200 пиксела. По добрият вариант е монитор с пропорции 16:9, ако искате да гледате стандартни HD програми или филми.