Как да се създаде мобилна стратегия за Вашия бизнес

мобилна стратегия

Добре познат факт е, че мобилните реклами са бъдещето на всеки един развиваш се пазар. За да застанем за тези думи, ще кажем, че 77% от населението по цял свят използва телефони, това са над 5,3 милиарда души. От тях 75% (по-голямата част от тези абонати) или 3,8 милиарда живеят в развити и развиващи се икономика. Да, статистиките са много показателни. Но в сравнение с другите платформи, като интернет или телевизия, мобилните реклами все още не се радват на голям интерес от повечето рекламодатели.

Статистиките показват, че телефонните устройства са много по-близо до момента, в който ще заместят традиционните компютри. Вижте в коя държава колко процента от населението влиза през мобилните си телефони:

1. Египет – 70%

2. Индия – 59%

3. Гана – 50%

4. Южна Африка -57%

5. Индонезия – 44%

Интересно е, че в Бразилия пък 74% от мобилните потребители са поискали да получават реклами на своите устройства, което ни говори за недоразвит потенциал, който ще се прояви в близко бъдеще.

Определено, това не е никакво предположение. Изграждането на такъв тип решения, не само въз основа на характеристики и функционалности, но в съответствие с клиентските потребности, могат да дадат силен тласък на всеки един бизнес. Особено когато вече тези мобилни решения са във всекидневието на потребителя.

Тези дни е голяма рядкост да се намери някой, който не разчита на смартфон или някакъв вид джобно устройство, както и на мобилните приложения, за да бъде продуктивен на работното си място, на път или дори в дома си. Има толкова много мобилни устройства на пазара, включително вече популярните iPhone, Palm Pre, BlackBerry Bold, iPad и Android таблета.

Нека си го кажем направо. Мобилните устройства драстично взеха надмощие в интернет като през 2010 г. повече от 50% от целия достъп до Интернет се осъществяваше чрез джобни устройства от всякакъв тип. Около 45% от собствениците им използват устройства, за да теглят приложения за социалните мрежи. В действителност, 35% от притежателите на Android и iPhone в САЩ теглят приложения като Facebook, още преди да са станали от леглото, според едно скорошно проучване, проведено от телекомуникационната компания Ericsson.

Нещо повече, докладите на Forrester Research показват, че голям брой потребители на приложенията са също толкова верни ползватели и на мобилните услуги за уеб. По-голямата част от потребителите в Северна Америка, които са имали отношение с някой бранд от мобилните устройства, са използвали комбинацията от SMS, приложения и браузъри. Ето защо, не трябва да бъде „или, или“ решение. Тези компании, които искат да развиват мобилните си решения, трябва да мислят за всичките опции, казват пазарните анализатори от Forrester.

Мобилната среда е процъфтяваща индустрия, но тя е все още неизследвани води за много фирми, които искат да се увеличат популярността на марката си. Това, което повечето компании наричат ​​мобилна стратегия е просто микс от мобилни тактики, според Еремия Owyang, анализатор в Altimeter Group. 

В блог пост, пишеш за мобилните маркетинг стратегии, Owyang твърди, че компаниите трябва да изградят стратегия, въз основа на опита си със своите клиентите, а не само въз основа на технологиите и функционалностите на приложенията исмарт телефоните. Той казва, че компаниите трябва да помислят над начина, по който техните клиенти действително биха могли да използват мобилни технологии за да имат силна връзка между тях и брандовете. Примерно, приложение, което дава информация за времето би било много добра връзка между компания за чадъри и дъждобрани с техните клиенти. Варианти много.

Ако прилагането на мобилна стратегия е една от водещите идеи на Вашата компания, то тогава тези съвети ще ви помогнат, за да успеете. Началото на всяка мобилна стратегия трябва винаги да започва с въпроси за основните неща: кой, какво, защо и как. Започнете да се питате следните въпроси.

Кои са Вашите клиенти и кои от тях се опитвате да достигнете? Кои ще искат да четат Вашето мобилно съдържание? Какви задачи и нужди има Вашата публика? Защо Вашите клиенти се нуждаят от информация в реално време? Защо ви е нужно да създадете съдържание, което да е за стандартните уеб браузъри, така и за мобилни устройства? Как ще таргетирате Вашата целева аудитория чрез мобилното съдържание? Как ще използвате Вашето съдържание в ежедневието им? Как ще направите Вашето мобилно съдържание интригуващо и практично?

Солидната мобилна стратегия трябва да включва няколко начина за свързване с потребителите чрез техните мобилни устройства. Текст или SMS / MMS, Bluetooth съобщения, маркетингови кампании, мобилни купони и промоции, и гео-маркетиране, са много различни и предоставят много възможности, които ако се използват правилно ще обхванат цялата мобилна екосистема, казва Джейми Търнър, автор на „Как да спечелим пари със социалните медии„. Има няколко основни начина, които компаниите и брадовете ползват в мобилните медии. Ето някои ключови подхода:

Как да се създаде мобилна стратегия за Вашия бизнес: мобилни уеб сайтове

Някои компании имат поддомейни, създадени специално за мобилни телефони. Така например, когато потребителите въвеждат www.ESPN.com в смартфоните си, сайт ESPN всъщност разбира, че посещението е от мобилно устройство и ги пренасочва към определения за целта поддомейн (на който има мобилна версия или е по приятелски настроен към смартфони), обяснява Търнър. „По този начин потребителя вижда едно на телефона си и съвсем друго пред компютъра си. Номерът е да се създаде мобилен сайт, който се зарежда по-бързо и осигурява просто навигиране от телефона“, казва той.

Даян Ървайн, главен изпълнителен директор на базирания в Сиатъл бижутериен сайт Blue Nile, осъзнала важността от мобилната версия след като през 2009 г. на сайта й се е извършила продажба на диамант на стойност $ 40,000, през мобилно устройство. Тя скоро разбира, че трябва да направи мобилна версия на сайта си, и по-специално за iPhone потребителите. 

Миналата година тя представи мобилната версия на Blue Nile. Сайтът е по-малък от стандартната версия за компютри, с по-бързи раздели, за да има възможност да се търсят по-лесно диаманти, годежни пръстени и идеи за подаръци. „От стартирането му,“ споделя Ървайн, „повече от 20% от нашите потребители използват мобилната версия.“ Причината е, че тя дава на хората, гъвкавост, за да пазаруват, независимо къде сте.“ Това ще стане бъдещето при пазаруването онлайн“, добавя тя.

Много собственици на малки фирми използват уебсайтове, предлагащи полуавтоматични темплейти на сайтове за мобилни устройства. Например, iFolios предлага шаблони на сайтове за всеки – артисти, архитекти, брокери на недвижими имоти, които искат да предлагат снимки, оптимизирани за мобилни устройства. Потребителите плащат фиксирана такса в iFolios ($ 99 или $ 169, в зависимост от нивото на функционалност). Могат да се включат и други мобилни уеб услуги като DudaMobile и bMobilized. Тези компании предлагат мобилни огледала на Вашия сайт чрез автоматични инструменти. Месечните такси са около 9,99 щатски долара, което е в допълнение към месечните такси за хостинг.

Как да се създаде мобилна стратегия за Вашия бизнес: мобилни приложения

Искате ли да си намери рецепта за 30-минутна храна? Шансовете са ви големи, ако имате специално приложение за това. Имате нужда да предадете извинение с виртуален букет от рози? Има приложение за това, също. Вече разполагаме с множество мобилни приложения, обслужващи нуждите на всеки един от нас, образователни и често забавни. От производители на напитки до ресторанти за бързо хранене, компаниите използват мобилните приложения за повишаване на популярността на марката и афинитета към нея. Вашият бизнес също може да е един от тях. Но трябва да познавате много добре Вашата аудитория.

Най-добрият начин да се използват приложения е да се създаде нещо, което е полезно и ценно. Това е успешната формула тук, нищо по-сложно от това. По-важното е, че то трябва да бъде функционално, като калкулатор, забавно като видео игра или музика, или да предоставят някакъв вид социална свързаност, като например приложение за специална общност от потребители, казва Търнър. Също така, повечето потребители, използващи мобилните си устройства, не искат да прекарат повече от един час занимаващи се с Вашето съдържание. Те обикновено искат нещо много специфично. Приложенията (Apps) се използват много често за достъп до съдържание и услуги, докато мобилното сърфиране из мрежата е по-фокусирано върху съдържанието и услугите, които не са достъпни от приложенията.

GateGuru е приложение, съсредоточено в това да информира потребителите си за магазини за сувенири, прясна храна, тоалетни и всичко търсено по летищата, докато приложението на Nestle Purina предоставя база данни от приятни местенца за домашните ви любимци. Други приложения дават възможността лесно да се правят покупки с няколко кликвания. Например, приложението ShopRiteпозволява на клиентите си да видят и добавят седмичните си покупки в своите списъци за пазаруване. Mobile App на Starbucks позволява на хората да пазаруват директно със собствените си смартфони.