Често срещани грешки при поднасяне на корпоративни подаръци и бизнес сувенири

бизнес сувенириУместните и щателно избрани корпоративни подаръци и рекламни сувенири са отлична възможност за създаване и поддържане на топли отношения с вашите клиенти и партньори. Поднасянето им обаче следва да се направи правилно, защото всяка грешка при избора на подаръка може да има обратен ефект.

Непрофесионално и набързо избраният подарък оставят трайно впечатление у получателя и то с отрицателен знак. Затова е по-уместно да се ползват услугите на професионалист. Сътрудничеството с добра рекламна агенция като Вивати ви спасява от грешки, но в случай че решите да следвате собствена маркетинг стратегия, то ето кои грешки да избягвате на всяка цена:

Неподходящи рекламни сувенири

Когато избирате корпоративен подарък или сувенир, върху който да поставите логото на своята компания, трябва много внимателно да обмислите кое е подходящо и кое не. Това е особено валидно ако подаръкът засяга теми като религия, политика и сексуалност. В съвременното общество се появяват все повече хора, които са чувствителни на една от изброените теми.

Уверете се, че конкретният клиент/партньор празнува Коледа. Все пак това е периодът от годината, в който компаниите имат най-активни рекламни мероприятия. У нас не е необичайно подаряването на бутилка първокласен алкохол, но този вид корпоративни подаръци се докосват до проблема с алкохолизма, с който много хора днес опитват да се преборят. Добре е подаръците в бутилка да се избягват или да се поднасят само на проверени хора.

Неподходяща опаковка

Поднасянето на умело подбран и стилен рекламен подарък изисква също внимателен избор на опаковката, в която ще бъде поставен. Обикновена хартиена торбичка, или по-лошо – найлонова, ще създаде впечатлението, че вашата компания не обръща особено внимание на детайлите.

В допълнение към приятното първо впечатление, което подаръкът ви ще остави у получателя, красивата опаковъчна торба с логото на вашата марка, ще допринесе за нейното популяризиране. Самото връчване на подаръците трябва да се прави елегантно, с усмивка и с внимание.

Твърде общ/банален подарък

Дори да не сте склонни да инвестирате в персонализирани подаръци, малко проучване на компанията, за която подаръците ви са предназначени, няма да навреди. Пълната липса на индивидуален подход може да създаде погрешно впечатление за компанията ви като цяло и персонално за нейното ръководство.

Желателно е да се обмисли какъв предмет би бил в унисон с дейността и политиката на фирмата, на която ще дадете подаръка. В крайна сметка е по-уместно да подарите луксозна гравирана химикалка, отколкото красива, но непрактична фигурка, която просто ще събира прах в нечий офис.

Скъпи и двусмислени подаръци

Въпреки цялото ви желание да изразите своята благодарност със скъп подарък, по този начин можете да смутите неговия получател. У въпросният човек е възможно дори да се породи усещането, че е станал ваш длъжник. Такива ситуации е добре да се избягват по всякакъв начин, защото прекомерната щедрост може да породи съмнения за етиката на вашата компания.

Същото се отнася и за двусмислените корпоративни подаръци. Идеята на подаръка ви трябва да бъде еднозначна и недвусмислена. Получателят не бива да изпада в недоумение защо е получил точно такъв подаръчен продукт, какво сте искали да му кажете с него и защо подаръкът му е бил изпратен изобщо. Подаръците ви трябва да носят радост, а не смущение и объркване.