Имаме ли сериозно основание да се страхуваме от змии?

змии

Страхът от змии е дълбоко вкоренен в съзнанието на хората. Макар, че има авантюристи, които ги смятат за симпатични и дори ги отглеждат в домашни условия, болшинството хора изпитват панически страх или поне неприязън към пълзящите студенокръвни. Силният страх от змии е насаден от митологията, след което е подет от медиите, които непрекъснато ни показват изключително опасни екземпляри, чиято отрова убива за минути.

Истината е, че змиите, особено тези обитаващи нашите географски ширини избягват човешкото присъствие повече, отколкото самите хора бягат от тях. Тяхното ухапване може да причини бърза смърт само в случай на алергична реакция към змийската отрова, но такава алергия имат много малък процент хора.

Ухапването от разпространените у нас усойница и пепелянка може да бъде успешно лекувано в болнично заведение, като дори това може да се избегне, в случай че се използва непосредствено след ухапването специален серум, който представлява препарат на базата на змийска отрова.

Кога змиите влизат в контакт с хората?

Контактът между човек и змия става предимно по инициатива на човека и много по-рядко по вина на влечугите. Планински преходи и излети, които туристите правят са най-честите поводи за среща между тези два враждуващи биологични вида. Змиите понякога се доближават до дворни места, хамбари и къщи, когато търсят убежище за зимата или плячка. Ако в двора ви или в дома ви има мишки и плъхове, това непременно ще ги привлече.

За щастие змиите предпочитат необитаеми жилища, поради което те се насочват предимно към запустели селски къщи и вили, които се обитават рядко. Добре е да проверявате за влечуги вилата, когато за пръв път отидете през пролетта, като обърнете особено внимание на мазетата и килерите, където е възможно да имате и гризачи.

Как да се отървем от змиите?

Определено съжителството със змии не е опция, поради което трябва да се реагира своевременно. Това не означава, че трябва да изтребите влечугите, тъй като те са повече полезни, отколкото вредни животни, а освен това у нас повечето видове са поставени под възбрана за унищожаване.

Най-доброто средство за противодействие са професионалните услуги на фирма за борба с вредителите. Те ще обработят зоната около вашия имот със специални репеленти, които ще прогонят влечугите на безопасно разстояние. Такива репеленти можете да си закупите от специализираните магазини и да третирате сами, ако не искате да ползвате професионална фирма.

Имайте предвид, че понякога змиите се укриват на труднодостъпни места във вътрешните помещения на къщите, което ще ви принуди да ползвате професионална помощ. Специалистите от фирмите за борба с вредителите знаят как да принудят змиите да напуснат убежищата си и да ги заловят при минимална опасност за хората и за самото животно.

Опасни ли са репелентите срещу змии?

Продуктите, които се използват за прогонване на влечуги са напълно безопасни, не само за хората, но и за самите гадинки. Те са изработени на базата на изцяло натурални био продукти, като единствената особеност при тях е това, че съдържат вещества, чиято миризма действа отблъскващо на пълзящите студенокръвни.

Непосредствено след, като зоната е обработена с репелент и змиите са се оттеглили на безопасно разстояние, няма никакъв проблем хората да обитават обработените площи. Действието на отблъскващите продукти продължава до три месеца, като в затворени помещения, то може да бъде дори по-дълго.