Android Oreo vs. iOS 11 – коя е по-добрата операционна система?

С появата на iOS 11 на Apple и след като Google пусна Oreo – най-новата версия на Android, потребителите на тези мобилни операционни системи нямат търпение да се насладят на различните погъделичквания и подобрения, които тези актуализации ще донесат на масата.

iOS 11 ще предложи цял куп нови функции, като iMessage tweaks, Apple-Pay, по-интелигентен Siri с поддръжка за превод, нови камери и фото ефекти / филтри, преработен контролен център и заключващ се екран, подобрена Apple Maps, HomeKit 2 и преработен App Store.

Android Oreo, от своя страна ще представи редица подобрения като по-бързо време за зареждане, по-добро управление на батерията, multitasking „Fluid“ и „Wi-Fi Aware“. (Забележка: Орео вече е налице за Google Pixel, Google Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X или Pixel C – с опция за поддръжка на повече устройства в най-близко бъдеще.)

Въпреки че има разлики между iOS и Android, и двете операционни системи придобиват функции, които ги доближават все повече една до друга. Ето някои от тези нови функции и начина, по който са представени при двете OS:

Autofill – Функцията за автоматично попълване
Забелязали ли сте, че когато започнете да попълвате пароли на компютъра, внезапно останалите пароли започват да се попълват автоматично? Ако използвате Google Chrome и някои други браузъри, функцията за автоматично попълване може да ви спести много време. С Android Oreo вече можете автоматично да попълвате информация, включително потребителски имена, пароли и адреси. Ако го активирате, можете да влезете и да попълвате формуляри на всяко приложение по-бързо от всякога. iOS има подобна функция за някои приложения и Safari, но не е толкова универсален, колкото е Android Oreo.

Copy and paste
Android Oreo ще може да се похвали с нещо наречено Smart Text Selection. Тази функция ще използва учебната машина на Google, за да открие каква информация да подчертае, а след това да предскаже кое приложение искате да използвате. Например, подчертаването на нещо, което прилича на адрес, автоматично ще осигури връзка към приложението ’’ Maps’’, докато при отбелязване на данни, приличащи на телефонен номер, ще се показва опция за отварянето му в приложението ‘’Телефон’’.

Функциите за копиране и поставяне на iOS 11 за iPhone ще останат по същество непроменени, но iPad ще спечели функция „влачене и пускане“. С това можете да маркирате данни за едно приложение, след което да го преместите направо в друго приложение. Макар че това е добре дошло в раздела Split View, можете също да плъзнете информацията обратно към началния екран или към друго приложение.

Picture-in-picture
Android Oreo представя функцията Picture-in-Picture (PiP) за телефони, нещо, което iOS 9 достави за iPad, но все още липсва в iPhone, дори и при iOS 11. С PiP в Oreo можете да имате две отворени, видими и използваеми приложения едновременно. Например, можете да имате видеоклип, който се възпроизвежда в подвижен прозорец, заставащ върху другите приложения. В iOS, макар че това е все още само iPad – функция, Apple може да я приложи и за iPhone в бъдещи версии.

Известия

Ако сте потребител на iOS, вероятно сте забелязали тази фина, но удобна система за известяване на вашия iPhone или iPad. Системата показва малка точка в горния десен ъгъл на иконата на приложението, за да уведоми за нови известия. Сега Google въвежда практически една и съща система за известяване за Android Oreo. И подобно на iOS, потребителите на Oreo също ще получават точки в горния десен ъгъл на иконите за приложения при нови известия. Тази система дори ще бъде нещо подобно на iOS 3D Touch – дълго натискане на икона, за да се разкрият различните опции за управление на известието.