BBM достъпен за Android и iOS до дни

BBM месинджър

От 21 септември BBM (BlackBerry Messenger) ще бъде достъпен за Android устройства. Ден по-късно месинджъра ще може да бъде използван и на iOS телефони.  В същото време стана ясно, че BlackBerry планират сериозни съкращения в персонала. До края на годината се очаква 40% от служителите да загубят работата си. Явно компанията изпитва затруднения и търси съкращаване на разходите, за да може да се задържи на пазара.
По-рано през лятото 250 човека персонал са били освободени, което е било само началото. Над 5000 служители ще трябва да си търсят нова работа в най-скоро време.

От компанията се надяваха, че с пускането на BlackBerry 10 ще успеят да закрепят положението и да тръгнат отново нагоре. Осем месеца по-късно обаче си личи, че позициите, които имаха преди време трудно могат да бъдат върнати, особено при положение, че Windows Phone набират голяма скорост. Така битката за пазарен дял става ожесточена и към момента очевидно BlackBerry имат трудности.

BBM винаги е бил важна част от продуктите на BlackBerry, а адаптирането му към други платформи се смята, че ще бъде важна крачка към по-добро бъдеще за компанията. Според изпълнителният директор Торстен Хейнс платформата BB10 е много силна и отзивите за нея са добри, така че моментът е добър BBM да се превърне в независима месинджър платформа за мобилни телефони.

Потребителите на Android и iOS, които очакват нова платформа за комуникация със сигурност ще бъдат доволни от още една алтернатива. Но нека не забравяме, че в конкуренцията на вече утвърдените Viber, WhatsApp, Tencent и Imo, BBM трудно и бавно може да се наложи.