Вили

вили

Вилите са недвижими имоти, главно къщи с предназначение за временно обитаване. Те обикновено се намират извън градовете, а понякога и извън малките населени места, предимно в планинските или курортни местности. Те често са недвижима собственост на хората, които ги обитават и много рядко биват ползвани от наематели. Вилите се обитават за кратък период от време, като това могат да бъдат уикендите, ваканциите или всички неработни дни, които позволяват на едно семейство да напусне стресиращия свят на градската джунгла и да се наслади на спокойствието сред красивата природа.

Вилите често са едно или двуетажни къщи, като почти винаги към тях има и различно, като площ дворно пространство. Двуетажните вили са почти винаги с разчупена и модернистична архитектура, като терасите и балконите са тяхна запазена марка.

Някои от двуетажните вили може да имат и автентична, исторически обусловена архитектура, която да е повлияна от цялостната визия на къщите в даден регион. Това основно са стари и реставрирани къщи, които са запазили външния си облик, който не е задължително да съответства на техния интериор. Понякога една автентична, като външна архитектура – къща, може да има съвсем модернистичен интериор, като разположението и обзавеждането на стаите е съобразено с динамичния модерен начин на живот и необходимост от удобства.

Повечето вили със старинна архитектура имат и съответната вътрешна подредба или така нареченото битово обзавеждане, като каменни или тухлени стени със старинни камини или пещи. Дърворезбата и керамиката са най-характерни за битовия стил обзавеждане.
Едноетажните вили могат да бъдат и сглобяеми постройки, тип: бунгала, снабдени с всички удобства и уют на една извънградска къща.