Таблет на невероятната цена от $38.00 – вече е на пазара!

Едва ли сте чували за британската компания Datawind, производител на компютърен хардуер и разработчик на wireless-базирани продукти. Това, с което наскоро станаха известни, е първият таблет с толкова ниска цена, че бихте се запитали дали това не някакъв вид измама – устройството разполага с тъчскрийн и се предлага на цена от $38.00. Засега може да се закупи единствено в САЩ и Великобритания, но се очаква да навлезе и на други пазари.

UbiSlate 7Ci
theverge.com 

Екранът е 7-инчов и поддържа резолюция от 800×480 пиксела. UbiSlate 7Ci е комерсиална версия на своят предшественик Aakash 2, пуснат през 2011 година в Индия. Подобно на други бюджетни таблети, и този си има своите недостатъци, като например батерията, която издържа едва три часа. UbiSlate е задвижван от ARM Cortex A8 процесор, работещ при честота от 1GHz, и подпомаган от скромните 512MB RAM. Дисковото пространство за съхранение на информация също е малко – 4 GB. Потребителят все пак може да увеличи капацитета на джаджата до 32GB посредством micro-USB. Инсталирана е специална версия на операционната система Android  4.0.3, като са включени и няколко полезни приложения и игри.

Първият Aakash не бе приет особено добре в Индия преди 2 години, но сега ситуацията е различна. Основателят на компанията Сунит Сингх Тули сподели пред медиите, че този бюджетен таблет е насочен основно да задоволи нуждата на потребителите от постоянен достъп до интернет. Една от причините за ниската му цена, са приходите, които Datawind получават посредством реклами. Освен това, продажбите на електронни книги в онлайн магазина на фирмата са също повече от задоволителни. Сунит дори сподели пред Washington Post, че иска да свали цената до невероятните $19.99 до една или две години. Не бихме се разсърдили на подобна стъпка, но и $38.00 са повече от достъпна цена за такъв тип техника.