Спомен за една легенда – Nintendo 8-bit

Nintendo 8-bit

Познатата ни до болка Nintendo 8-bit e създадена в Япония, където е позната като Nintendo Famicom или Family computer. Тази конзола е стартирала през 1983г. В Щатите тя се появява в края на 1985г., а в Европа през Септември 1986г. Не знаем коя година се е появила за първи път в България, но със сигурност тя е запълвала ежедневието на голяма част от нас. Сигурно няма човек който да не е строшил поне един джойстик заради това, че Супер Марио не е скочил малко по-рано и е паднал в лавата точно преди да стигнеш до дракона на ниво 8-4.

Оригинално конзолата е бяла, но на снимките които са показани е пожълтяла от времето. В различните държави тя има различен външен вид, но успеха, който е пожънала е огромен по целия свят. Спряна е от производство чак през 1995г. в САЩ и през 2003г. в Япония. Не мога да си представя как тази конзола е оцеляла толкова дълго време във вече навлязлата конкуренция в средата на 90-те години на компютърни игри и по-модерните конзоли като Sega и PS. В света са продадени почти 62 милиона бройки от конзолата Nintendo 8-bit.

Това са спецификациите на играта:
Ricoh 2A03 8-bit 1.79-MHz процесор (MOS технология, базирана на Motorola 6502 8-bit процесорно ядро)
2-KB (16Kb) on-board RAM
2-KB (16Kb) on-board video RAM
PSG Sound
256 x 240 pixels resolution

Femicom е първата конзола, която предлага D-Pad контроли (това е кръстачката на джойстика) за управление. От тогава започва масово внедряване на този тип джойстици в конзолите. Първия вид джойстици (които всъщност ако не греша са единствения известен в България) е с крастачката в ляво, селект и старт бутоните в средата и B и А бутоните в дясно. След това се появява второ поколение (виж снимките), които включват вграден микрофон и копче за усилване.

Консумацията на тази конзола е нищожните 4 (да четири) вата, в сравнение със съвременния Xbox 360 който консумира около 160 вата.