Монтаж на битумни керемиди – една отговорна задача

монтаж на битумни керемиди

Битумните керемиди са една прекрасна покривна настилка. Те са съвместими с абсолютно всички типове покриви, независимо от техния наклон и геометрия, напълно устойчиви на ултравиолетови лъчи, вятър, високи и ниски температури и най-вече на влага. Битумните керемиди са леки – не натоварват покривната конструкция и осигуряват топло и шумоизолация на таванските помещения.

Монтажът на битумни керемиди е една специфична и отговорна задача. За разлика от керамичните и циментови керемиди, битумните плочи се поставят по съвсем различен начин и изискват абсолютно различна форма на покривната конструкция. Докато конструкцията на керемидения покрив е с форма на решетка, то тази на битумния покрив представлява плътна дъсчена обшивка.

Подготовка на покрива за монтаж на битумни керемиди

Подготовката включва изготвяне на дъсчената основа. При преминаване от едно покривно покритие към друго, например от керамични към битумни керемиди, старата покривна конструкция може да се използва, в случай че е напълно здрава, като единствената промяна ще включва построяване на плътна дъсчена основа. Основата може да бъде изградена от летви с ширина 10-15см или от по-големи талашитени листове.

Следващата стъпка преди монтиране на битумните керемиди представлява полагане на слой влагозащитна мушама. Това може да бъде воалит – вид окислен битум или друг вид хидроизолационна мембрана с дебелина 1.5 – 2мм. Хидроизолацията може да се монтира към дъсчената основа чрез заковаване с поцинковани пирони или чрез залепяне със специални лепила.

Оформяне на отдушниците е следващото действие, предшестващо монтажа на битумни керемиди. Отдушниците са абсолютно необходими, за да се избегне образуването на конденз под въздействие на разликата между външната и вътрешна темеператури. Големината и броят на отдушниците се определя на база общата площ на покрива. Отворите на отдушниците и ъглите на комините могат да се обработят допълнително с хидроизолационни ленти, при необходимост.

Стигнахме до самото монтиране на битумните керемиди. Преди да се пристъпи към него е важно дъсчената основа да бъде абсолютно суха, гладка и чиста, тъй като това определя качественото прилягане на всеки ред битумни керемиди към основата. Това означава, че силният вятър няма да може да повдига полите на керемидите при всяка буря, при което дъждът и градушките да повреждат дъсчената обшивка.

Самото монтиране на битумната настилка започва винаги от полите на покрива, т.е. от основата към върха. Всеки отделен ред битумни керемиди има самозалепяща се лента, която остава скрита под следващия ред. Монтирането на битумни керемиди става чрез заковаване, като за целта се използват поцинковани пирони с широка глава. Керемидите се заковават там, където пластовете се покриват, като по този начин остават напълно скрити.