Sailfish – операционната система от Jolla

Sailfish os

Jolla Mobile е финландска компания за разработване и продажба на смартфони.

Последната й разработка е операционна система за мобилни телефони наречена Sailfish. Базирана е на MeeGo, която е на Linux. MeeGo е предназначена да действа като операционна система за хардуерни платформи като нетбуци, настолни компютри, телевизори, таблети, неттопи, смартфони и други системи.

Jolla продължава работата, започната от Nokia, която произвежда Nokia N9 с MeeGo Harmattan.

Директорите и основните специалисти напускат компанията и заедно формират Jolla, за да донесат MeeGo обратно към мейнстрийм пазара.

Новият проект на Jolla има амбицията да се превърне в еквивалентна алтернатива на доминиращата на мобилния пазар ОС Android.

Сред основните възможности на Sailfish е способността за подобрена работа с много задачи, изразяваща се в едновременната работа на много приложения и дори възможност за взаимодействие с тях от началния екран, информацията ще е достъпна директно върху основния екран. Интерфейсът включва и функция, наречена Pulley Menu за още по-бърз достъп до статус съобщенията и лесна персонализация.

Налице е и лесна съвместимост с приложения за Android – според компанията много от тях ще могат да работят директно без никаква промяна. Все пак ще са нужни някои модификации, за да могат те да се възползват максимално от възможностите на Sailfish, а за най-добри резултати е добре приложенията да бъдат портнати към нативен QT/QML код. Ще се поддържат и HTML5 технологии. На разположение е и SDK пакет с отворен код, който включва Mer Core, Qt Creator, Jolla UI компоненти, Sailfish UI framework и интерфейсите за приложения Sailfish.