Ревю на Ativ Book 9 Lite

Samsung пуснаха 13.3 инчов лаптоп  Ativ Book 9 Lite, който има стилен и изискан дизайн като повечето скъпи ултрабуци, но е доста по-евтин – около $800.00. Моделът е с почти същият дизайн като по-скъпият си събрат Ativ Book 9 Plus, но корпусът е пластмасов, а не от алуминий. Все пак и по-евтиният модел изглежда лъскав, с идеята максимално да прилича на по-скъпата версия от този тип лаптопи.

Samsung Ativ Book 9 Lite

Теглото на лаптопа е 1.58 килограма, и когато го държите в ръка, се усеща като доста тежко устройство, въпреки малките си размери. За сравнение Ativ Book 9 Plus тежи 1.39 кг, което не е кой знае колко голяма разлика. Когато отворите компютъра, няма да видите нещо зашеметяващо като конструкция, светеща клавиатура и други последни писъци на технологията. Опростеният дизайн обаче, ще бъде за много хора по-практичен. Доста от моделите, които се предлагат в момента са доста сложни за навигиране и изисква време и усилия да се свикне с всичките функционалности на хардуера. Клавиатурата е доста удобна, и липсва напрежение при писане.

Ултрабукът е със 128 GB SSD, което е една от основните причини операционната система да зарежда толкова бързо. 13-3 инчовият дисплей е с резолюция 1366×768 пиксела, но също не е много впечатляващ. Тъчскрийн екранът обаче допринася за едно пълноценно Windows 8 изживяване.

Процесорът е четириядрен AMD с честота до 1.4 GHz, а графиката е модел AMD Radeon HD 8250. Откъм свързаност разполагаме с Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet, Micro HDMI, USB 3.0, USB 2.0 и слотове за различни видове карти. Камерата е с HD качество и е отчасти добро попадение в тази конфигурация. Батерията може да издържи до 7 часа работа, при намалена на половина яркост на екрана.

Като цяло можем да кажем, че моделът не е от най-сполучливите, но за цената си предлага доста екстри и нелошо представяне. Все пак е предназначен, за потребители с по-ниски финансови възможности, но почитатели на тези супер малки и тънки лаптопи – ултрабуците.