Китайската полиция моли за помощ интернет потребителите

Китайската полиция ще възнаграждава интернет потребителите в държавата, които помагат при разрешаването на случаи. 

От идеята са се възползвали вече властите в далечния западен регион Синцзян. Този месец те публикували снимка на местопрестъпление в Интернет, като предложили в замяна на информация за случая награда от 500 до 5000 юана (от 75 до 750 долара) или така наречените QQ монети. QQ монетите са форма на валута, която потребителите в Интернет използват за закупуване на виртуални продукти, като например игри.

Тази система все още не е довела до получаването на солидни доказателства, но въпреки това китайските власти вярват, че това е начин да се докоснат до голямото онлайн население в страната – най-голямото в света между другото – наброява 420 милиона.

Миналия месец властите в източната провинция Дзянсу са постигнали по-голям успех със своята онлайн оферта за 10 000 юана. Една седмица след като случаят е бил публикуван онлайн потребител се е свързал с полицията и посочил свой приятел като извършителя на деянието.

Изключително иновативна идея и мисля, че и в нашата страна би могла да постигне завиден успех. По този начин чудесно бихме могли да помогнем на родната полиция.